NRC-journalisten winnen twee Tegels

Jannetje Koelewijn won de journalistieke prijs in de categorie Interview, terwijl Joep Dohmen en Esther Rosenberg de award voor het beste onderzoek kregen.

Jannetje Koelewijn tijdens de uitreiking van de Tegel in de categorie Interview.
Jannetje Koelewijn tijdens de uitreiking van de Tegel in de categorie Interview. Foto Jeroen Jumelet/ANP

NRC-journalisten hebben maandag bij de uitreiking van de journalistieke vakprijs De Tegel in Den Haag in twee categorieën gewonnen. Jannetje Koelewijn won de Tegel voor het beste interview, Joep Dohmen en Esther Rosenberg kregen de onderscheiding in de categorie Onderzoek.

Koelewijn kreeg de prestigieuze prijs voor haar verhaal over een echtpaar dat bij de aanslag op vliegveld Zaventem beide kinderen verloor. In het interview vertellen Marjan Pinczowski-Fasbender en Edmond Pinczowski hoe ze omgaan met het verlies van hun dochter Sascha en hun zoon Alexander. Zij stonden op 22 maart 2016 bij de incheckbalie op Zaventem toen een zelfmoordterrorist daar zijn bom liet afgaan.

Lees hier het interview: Was ik er maar bij geweest… je kunt elkaar misschien nog vasthouden…

Dohmen en Rosenberg werden met de Tegel bekroond voor het onderzoek waarin zij grootschalige mestfraude in Noord-Brabant en Limburg aan het licht brachten. Boeren, transporteurs en mestverwerkers bleken samen te spannen om de hoeveelheid afgevoerde mest expres verkeerd op te geven.

Lees hier het verhaal: Het Mestcomplot

Koelewijns verhaal ‘Was ik er maar bij geweest… je kunt elkaar misschien nog vasthouden…’ was genomineerd samen met nog twee andere interviews. Dat waren een gesprek met een dopingdokter uit het Wielrennen van Volkskrant-journalisten Misha Wessel en Thomas Blom en het tv-interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander.

Het onderzoek van Dohmen en Rosenberg had concurrentie van een verhaal van Kim van Keken en Eric Smit (Follow the Money) naar belangenverstrengeling bij een zakelijke deal van VVD-voorzitter Henry Keizer. De publicatie leidde tot Keizers vertrek. Ook een onderzoek van Michiel Couzy en Maarten van Dun (Het Parool) dat de Amsterdamse vastgoedwereld in kaart bracht, was genomineerd.

De andere Tegels:

  • Nieuws - Bas Haan (Nieuwsuur) voor ‘De WODC-affaire’
  • Nieuwsverslaggeving- Carlijne Vos (de Volkskrant) voor ‘Migratie uit Afrika’
  • Storimans - Dennis Hilgers (NTR) voor ‘Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over 1 jaar Trump’
  • Achtergrond - Kees Schaap en Foeke de Koe (BNNVARA) voor ‘De ondergang van de Van Imhoff’
  • Talent - Timo Nijssen (de Volkskrant) voor ‘Dit flesje vaart de wereld rond’
  • Publieksprijs - Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys (VPRO Dorst) voor ‘Bob’