Mensenrechten

Discriminatie zwangere vaker gemeld

Foto iStock

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar 1.470 meldingen van zwangerschapsdiscriminatie ontvangen. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 270 meldingen die een jaar eerder binnenkwamen. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017.

De stijging is mede het gevolg van de opening van een meldpunt, begin vorig jaar. De meeste meldingen betreffen tijdelijke contracten die niet verlengd worden. Volgens onderzoek van het College uit 2016 krijgt 42 procent van de zwangere vrouwen te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Het totaal aantal meldingen van discriminatie bij het College is met ruim 35 procent gestegen tot 4.259 meldingen. In 2016 waren dat er 3.143.

Ook het aantal meldingen van discriminatie op basis van een handicap of een chronisch ziekte steeg, van 579 naar 810 meldingen in 2017. (NRC)