Recensie

Recensie Theater

Saman Amini is ook een meeslepend zanger

De Iraans-Nederlandse Saman Amini, als acteur bekend van o.a. ‘Nobody Home’ en ‘The Nation’, vertelt zijn levensverhaal in ‘Samenloop van omstandigheden’. Het resultaat is een wisselend geslaagde mix van spoken word, hiphop en soul.

    • Marijn Lems

De Iraans-Nederlandse theatermaker Saman Amini gooide afgelopen jaar op Oerol hoge ogen met de anti-racismevoorstelling A seat at the table, nadat hij als acteur al schitterde in Nobody Home en The Nation. In het autobiografische Samenloop van omstandigheden mengt Amini spoken word, hiphop en soul in een performance die meer weg heeft van een (theatraal) concert dan van een (muziek)theatervoorstelling.

Lees hier het interview dat theaterredacteur Ron Rijghard had met Amini over ‘Samenloop van omstandigheden’

De kracht van Amini als maker zit duidelijk in zijn muzikaliteit. Hij wisselt goed gecomponeerde songs af met ritmische, vaak op rijm vertelde anekdotes. Zo vertelt hij het verhaal van zijn jeugd, zijn vlucht naar Nederland en zijn relatie met zijn ouders.

Ook zingend weet Amini het publiek moeiteloos mee te slepen door vol in te zetten op emotie: vooral in de koelbloedige titelsong en het gevoelige Vandaan kom doet hij recht aan het gewicht van zijn verhaal.

Clichés

De spoken-wordpassages steken daar wat schril bij af omdat Amini weinig diepgang of kwetsbaarheid in zijn spel legt en zijn teksten te veel in clichés blijven hangen (de afwezige, getraumatiseerde vader, de zorgzame moeder). Juist het theatrale aandeel in Samenloop van omstandigheden is ondervoed: er is geen gelaagdheid of artistieke abstractie te bekennen en zelfs de vormgeving bedient zich van platte symboliek en effectbejag. Alle elementen staan ten dienste van de muzikale vertelling van Amini’s verhaal, tot het verbergen van de muzikanten achter gaasdoek aan toe.

Popzaal

Amini’s voorstelling leent zich slecht voor de intimiteit van de kleine zaal: de performance zou in een pop- of schouwburgzaal beter tot zijn recht komen. Maar de gelijktijdige EP-release van Samenloop van omstandigheden wekt de suggestie dat muziekzalen nog veel van Amini gaan horen.