Franse staat neemt miljardenschuld SNCF over

President Macron beklemtoonde in een tv-interview dat hij spoorwegbedrijf SNCF niet wil privatiseren.

President Emmanuel Macron voorafgaand aan het tv-interview op 15 april over onder meer de luchtaanvallen op Syrië door Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en de situatie rond spoorwegbedrijf SNCF.
President Emmanuel Macron voorafgaand aan het tv-interview op 15 april over onder meer de luchtaanvallen op Syrië door Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en de situatie rond spoorwegbedrijf SNCF. Francois Guillot/EPA

President Emmanuel Macron heeft in een tv-interview gezegd dat de Franse staat vanaf 2020 de schuld van 47 miljard euro van het nationale spoorwegbedrijf SNCF in stapjes zal overnemen. De schuld kan niet in één keer worden overgenomen, omdat Frankrijk dan niet zou voldoen aan de Europese begrotingsregels.

Vakbonden en de linkse oppositie suggereerden de laatste weken dat de hervorming van de SNCF uiteindelijk zou leiden tot privatisering. Maar dat is niet aan de orde, herhaalde Macron in zijn interview met RMC-BFM en Mediapart. Het blijft een bedrijf dat voor 100 procent in handen is van de Franse staat. Omdat er concurrentie op het Franse spoor komt, moet wel de rechtsvorm van de SNCF veranderen.

De president had eerder al grootscheepse hervormingen aangekondigd bij de SNCF, maar lang nog niet alle details zijn duidelijk. Wel staan sowieso de gunstige arbeidsvoorwaarden van het treinpersoneel op het spel en daarom wordt er sinds begin deze maand steeds twee dagen gestaakt met tussenpauzes van drie dagen.

Lees ook: Grote staking is een test voor Macron

De vakbonden dringen er al langer op aan dat de staat de schuld van de SNCF overneemt, omdat die is veroorzaakt door politici die zwaar wilden investeren in spoor voor een hogesnelheidslijn.