Aanval op Syrië

VS: maandag nieuwe sancties tegen Rusland

Afsluiting liveblog

Wij sluiten dit liveblog af voor vandaag. De belangrijkste gebeurtenissen van de dag waren:

 • De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij degene was die het Amerikaanse staatshoofd Donald Trump ervan overtuigde om de luchtaanval op Syrië te beperken tot chemische wapenfaciliteiten. Ook haalde hij naar eigen zeggen Trump over om de 2.000 in Syrië gestationeerde Amerikaanse militairen niet terug te trekken.
 • De Verenigde Staten zullen maandag nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland, voor hun steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. Dat kondigde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. De strafmaatregelen zijn specifiek gericht tegen "bedrijven die materieel leveren aan Assad dat gebruikt wordt voor chemische wapens". De VS zijn niet bereid met Assad om tafel te gaan zitten, aldus Haley.
 • De Russische president Poetin zei dat er chaos zal ontstaan als westerse mogendheden nog meer aanvallen zullen uitvoeren op Syrië. Volgens Poetin zijn de kansen op een politieke oplossing voor de problemen in Syrië gekelderd.
 • De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei zondag dat Den Haag wel begrip uitspreekt voor de aanval, maar geen steun. Nederland steunt de aanval niet omdat volgens de minister Den Haag onvoldoende beschikt over eigen informatie die erop wijst dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in Douma. Nederland stemde zaterdag wel in met de gemeenschappelijke NAVO-verklaring waarin de volledige steun wordt uitgesproken voor de luchtaanval.
 • ‘Aanvallen hebben Assads positie versterkt’

  Terwijl in het Westen veel mensen op sociale media de afgelopen dagen het begin van de derde wereldoorlog uitriepen, beleefden de Syriërs de luchtaanvallen ieder op hun eigen manier. Bij de oppositie was er blijdschap, gevolgd door teleurstelling omdat de luchtaanvallen beperkt waren. In het regeringskamp was er opstandige trots – honderden aanhangers van president Assad dansten zaterdag op straat in de hoofdstad Damascus – maar ook opluchting dat het niet erger was.

  NRC-correspondent Gert van Langendonck sprak met enkele Syriërs over hoe zij de aanval hadden beleefd en welke gevolgen zij denken dat die zal hebben. Bijvoorbeeld met de 56-jarige zakenman Naji Ali-Adeeb, die denkt dat de aanvallen de positie van Assad juist versterkt hebben.

  Lees hier het artikel: ‘Aanvallen hebben Assads positie versterkt’

  Macron: ik overtuigde Trump chemische wapenfabrieken te treffen

  De Franse president Emmanuel Macron was degene die zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump ervan overtuigde om de luchtaanval op Syrië te beperken tot chemische wapenfaciliteiten. Ook haalde hij Trump over om de 2.000 in Syrië gestationeerde Amerikaanse militairen niet terug te trekken. Dat zei Macron zondagavond in een tv-interview dat werd uitgezonden door drie Franse zenders.

  Je veux commencer par rendre hommage à nos soldats, grâce à qui l’opération menée en Syrie a été réussie. #MediapartLive #MacronBFMTV pic.twitter.com/VGKQlX0iUE

  — Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 15 april 2018

  Macron weersprak kritiek van Rusland dat de aanval indruiste tegen het VN-Handvest. "We hebben totale internationale legitimiteit", aldus het staatshoofd. "Drie leden van de Veiligheidsraad hebben ingegrepen." De aanvallen werden uitgevoerd door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die allen een permanente zetel in de V-raad hebben.

  Nederland worstelt met de erfenis van de Irak-oorlog

  Begrip. Dat is het woord dat onophoudelijk klinkt van de zijde van het Nederlandse kabinet als het gaat om de vergeldingsacties van het Westen op Syrië in verband met de gifgasaanvallen van vorig weekeinde in Douma.

  Het is een woord dat zeer welbewust gekozen is en ook zeer nauw luistert. Begrip suggereert instemming, maar zegt eveneens dat er geen ongeclausuleerde steun is. Waarom kiest het kabinet voor deze terminologie?

  Lees de analyse van NRC-journalist Mark Kranenburg: Nederland worstelt met de erfenis van de Irak-oorlog

  Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Foto Jasper Juinen/ANP

  VS: maandag nieuwe sancties tegen Rusland

  De Verenigde Staten zullen maandag nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland, voor hun steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. Dat kondigde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zondag aan in een televisie-interview met CBS

  Twitter avatar FaceTheNation Face The Nation Amb. @nikkihaley announces new Russia sanctions will be coming on Monday

  Haley liet weten dat de strafmaatregelen specifiek gericht zijn tegen "bedrijven die materieel leveren aan Assad dat gebruikt wordt voor chemische wapens". De VN-ambassadeur vervolgde:

  "We willen dat hun vrienden Iran en Rusland weten dat het ons menens is en dat ze de pijn voor [hun steun aan Assad] gaan voelen."

  In het interview sloot Haley ook uit dat de Verenigde Staten ooit aan tafel zouden gaan zitten met Assad. "Hij is het niet waard", aldus de diplomaat. Ook zei ze dat het doel van de luchtaanvallen niet het vermoorden van mensen of het starten van een oorlog was. De interventie was geen machtsvertoon, maar "heeft het chemische wapenprogramma van Syrië jaren teruggezet", aldus Haley.

  Twitter avatar FaceTheNation Face The Nation Amb. @nikkihaley on if the United States would directly negotiate with Assad: They are not worthy of talks with the US. They have done nothing but brutalize their people and destroy their land.

  Poetin: nog meer westerse aanvallen op Syrië leiden tot chaos

  Als westerse mogendheden nog meer raketaanvallen uitvoeren op Syrië zal dit uitmonden in chaos. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zondag gezegd in een telefoongesprek met zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani, zo meldt persbureau Reuters. Rusland en Iran zijn bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, wiens chemische wapenfaciliteiten zaterdag werden aangevallen door een coalitie van de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

  Beide staatshoofden waren het erover eens dat de aanval de kansen op een politieke oplossing voor de problemen in Syrië heeft doen kelderen. Poetin herhaalde dat de militaire interventie in strijd is met het VN-Handvest.

  De Amerikaanse president Donald Trump zei zaterdag alleen meer aanvallen te overwegen als Assad niet stopt met de inzet van sarin en chloorgas. Mocht Trump nog meer militair willen ondernemen in Syrië, moet hij toestemming vragen van het Congres. Dat zei de Republikeinse senator Joni Ernst zondag. Ernst is lid van het Armed Service Committee, dat zich bezighoudt met de inzet van Amerikaanse troepen in het buitenland.

  VS: we blijven in Syrië tot onze doelen behaald zijn

  De Verenigde Staten trekken hun troepen niet terug uit Syrië totdat de Amerikaanse doelen in het land zijn behaald. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zondag gezegd bij Fox News Sunday. Onder meer Iran en de Syrische regering van Bashar al-Assad hebben de VS opgeroepen hun militairen uit Syrië te halen.

  .@nikkihaley tells Chris U.S. troops will not be pulled from Syria until goals are accomplished: “We’re not going to leave until we know we have accomplished those things…Be very clear, if we leave, when we leave, it will be because we know that everything is moving forward.” pic.twitter.com/AhvtB9jPwQ

  — FoxNewsSunday (@FoxNewsSunday) 15 april 2018

  Er zijn momenteel circa tweeduizend Amerikaanse militairen aanwezig in Syrië. Dat zijn er vier keer zo veel als onder president Donald Trumps voorganger Barack Obama. De Amerikaanse troepen werden gestuurd om te helpen bij het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hoewel IS vrijwel zijn hele 'kalifaat' kwijt is, zijn er nog een paar kleine gebieden in handen van de fundamentalisten.

  Lees ook: De relatie met Rusland was al ijzig, en blijft dat

  Haley noemde de betrekkingen met Moskou "zeer gespannen", maar zei dat Washington nog steeds hoopt op betere banden in de toekomst. Sinds de aanval van afgelopen zaterdag hebben de al beroerde Amerikaans-Russische relaties nogmaals een knauw opgelopen.

  Trump verdedigt uitspraak 'mission accomplished'

  De Amerikaanse president Trump verdedigt zijn uitspraak "mission accomplished", die hij deed na de gecoördineerde luchtaanval op Syrië.

  Media gingen zaterdag met de term aan de haal, omdat oud-president George W. Bush dezelfde uitspraak gebruikte in 2003, zes weken nadat Amerikaanse troepen Irak waren binnengetrokken. Pas acht jaar later trokken de laatste Amerikaanse soldaten zich terug uit het land.

  Trump twitterde zondag dat de gecoördineerde luchtaanval op Syrië zo "perfect was uitgevoerd" en "met zo veel precisie", dat "Fake News Media" hem alleen op deze manier konden dwarszitten.

  De Amerikaanse president zegt juist expres voor de term gekozen te hebben. "Ik wist dat ze dit zouden doen, maar ik vind het zo'n mooie militaire term, dat het terug moest worden gebracht. Gebruik het vaak!"

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Syrian raid was so perfectly carried out, with such precision, that the only way the Fake News Media could demean was by my use of the term “Mission Accomplished.” I knew they would seize on this but felt it is such a great Military term, it should be brought back. Use often!

  Assad: Westen baseert zich op verkeerde informatie

  De Syrische president Assad zegt dat de luchtaanvallen op verschillende militaire doelen in zijn land gepaard gingen met een campagne van "leugens" en "verkeerde informatie" in de VN-Veiligheidsraad. Dat meldt persbureau AP zondag op basis van Syrische staatsmedia.

  Een groep Russische parlementariërs is dit weekend op bezoek in Damascus en zegt dat Assad zich niets aantrekt van de aanvallen. Volgens de Russen was de Syrische leider juist in een goede stemming en prees hij het Russische luchtafweersysteem.

  'Geen nieuwe aanval gepland'

  Vooralsnog zijn er geen plannen om een nieuwe aanval uit te voeren op doelen in Syrië. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Britste minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson.

  Wel overweegt het Verenigd Koninkrijk verdere stappen te ondernemen als blijkt dat het Syrische regime opnieuw gifgasaanvallen uitvoert.

  Paus roept op tot nieuwe vredesbesprekingen

  Paus Franciscus zegt zeer verontrust te zijn dat landen het niet eens worden over een gezamenlijke aanpak om de bloedvergieten in Syrië te stoppen. Het katholieke kerkhoofd riep daarom zondag op tot nieuwe vredesbesprekingen.

  "Ik doe opnieuw een oproep aan alle politieke leiders om tot een oplossing te komen, zodat rechtvaardigheid en vrede de overhand krijgen", aldus de paus tijdens zijn wekelijkse toespraak op het Sint-Pietersplein.

  In zijn paasboodschap twee weken geleden riep de paus ook nog op tot vrede in Syrië. Hij wees erop dat de Syriërs "zijn uitgeput door een vrijwel eindeloze oorlog".

  Blok: Nederland steunt aanval Syrië niet

  Nederland spreekt geen steun uit voor de luchtaanval op verschillende Syrische doelen. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zondag in het tv-programma WNL Op Zondag.

  Nederland steunt de aanval niet omdat volgens de minister Den Haag onvoldoende beschikt over eigen informatie die erop wijst dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in Douma.

  Nederland stemde zaterdag wel in met de gemeenschappelijke NAVO-verklaring waarin de volledige steun wordt uitgesproken voor de luchtaanval. Blok zegt dat daarbij wel de kanttekening geplaatst is dat Nederland moeite had met het instemmen van de verklaring. "Omwille van de NAVO-solidariteit heeft het kabinet echter besloten uiteindelijk in te stemmen", aldus de minister.

  Franse oppositieleider noemt aanvallen nutteloos

  De voorman van de grootste Franse oppositiepartij noemt de aanval op Syrië nutteloos. Laurent Wauquiez verklaarde zaterdag tegenover Le Journal du dimanche (JDD) “noch het nut, noch de betekenis”, van de acties te begrijpen.

  De oppositieleider van Les Républicains noemde het zinloos om aan te vallen om enkel een gevoel te krijgen iets te doen, maar verder geen enkele strategie achter de acties te hebben.

  Frankrijk schoot in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere raketten af op drie plekken in Syrië. De raketten werden afgevuurd vanaf gevechtsvliegtuigen en een marineschip in de Middellandse Zee.

  'Brits parlement had ingelicht moeten worden'

  Het Britse parlement had ingelicht moeten worden alvorens besloten werd luchtaanvallen uit te voeren op verschillende militaire doelen in Syrië. Dat heeft de Labourleider Jeremy Corbyn gezegd, aldus The Guardian.

  Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk vuurden in de nacht van vrijdag op zaterdag ruim honderd raketten af op drie militaire doelen in Syrië. De operatie was een vergelding voor het gebruik van gifgas door het Syrische regime vorige week in Douma

  Theresa May zei zaterdag dat het Verenigd Koninkrijk deelnam aan de operatie uit humanitair oogpunt. Corbyn liet zondagochtend weten dat de basis waarop die beslissing genomen is "discutabel" is.

  May geeft maandag in het parlement tekst en uitleg over de raketaanvallen in Syrië, aldus de
  Britse minister van buitenlandse zaken, Boris Johnson.

  Laatste ontwikkelingen luchtaanval Syrië

  Met een luchtaanval op verschillende Syrische doelen door een coalitie van de VS, Frankrijk en het VK zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie locaties geraakt die belangrijk zijn voor de productie van chemische wapens in Syrië.

  Lees ook: VS, Groot-Brittannië en Frankrijk vuren ruim honderd raketten af op militaire doelen in Syrië

  De aanval moet volgens de Amerikaanse president Donald Trump een afschrikwekkende werking hebben voor Assad. Rusland heeft de aanval veroordeeld en stelt dat het een onwettige actie was die zonder VN-mandaat gebeurde.

  In dit blog is het laatste nieuws te vinden over de nasleep van de aanval en de reacties erop. Het blog van zaterdag over de luchtaanval is hier terug te vinden.