Deen Michael Valgren wint Amstel Gold Race

Valgren klopte medevluchter Roman Kreuziger in de eindsprint. Eerder op de middag won Chantal Blaak de Amstel Gold Race voor vrouwen.

Foto: Bas Czerwinski/ANP

De Deen Michael Valgren heeft zondagmiddag de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Hij ontsnapte vlak voor de finish uit een elitegroepje van Sagan, Valverde, Gasparotto, Wellens, Alaphilippe, Van Avermaet, Fuglsang en Impey en kreeg Roman Kreuziger met zich mee.

In de eindsprint voor twee was Valgren duidelijk sterker dan Kreuziger. Eerder dit seizoen won hij ook al de Omloop Het Nieuwsblad, maar dit is zijn eerste grote klassieker. De Deen was twee jaar geleden wel al eens tweede, toen achter Gasparotto die nu derde werd.

Denemarken rukt met een nieuwe generatie renners op als wielerland, want ook de Deen Mads Pedersen werd twee weken geleden achter de Nederlander Niki Terpstra al knap tweede in de Ronde van Vlaanderen. De 26-jarige Valgren zei na zijn winst in Limburg dat er vast en zeker nog meer successen zullen volgen, meldt Sporza:

“We werken al jaren goed. We misten wel de grote zeges, maar die beginnen nu te komen. We leerden heel goed koersen bij de nationale ploeg. Veel van onze renners zijn nog jong. De toekomst lacht het Deense wielrennen tegemoet.”

Peter Sagan, die vorige week Parijs-Roubaix won, leek in het kopgroepje dat op zo’n 15 kilometer van de eindstreep was ontstaan de duidelijke favoriet voor de eindsprint, maar hij had geen antwoord op de demarrage van Valgren op twee kilometer van de meet. De Slowaak pakte als sterkste van het achtervolgende groepje uiteindelijk nog wel de vierde plaats.

Tankink en Riesebeek

Bram Tankink maakte in de laatste Amstel Gold Race van zijn carrière deel uit van de vroege ontsnapping. Samen met Riesebeek, Grmay, Dunbar, Bono, Craddock, Tizza, Smit en Van Hecke reed de Lotto Jumbo-veteraan al snel na de start weg van het peloton. De kopgroep pakte een voorsprong van maximaal een kwartier, maar werd voordat de echte finale begon al bijgehaald.

“Het was wel een speciale dag”, zei Tankink na de finish tegen de NOS:

“Je moet eerst goed genoeg zijn om mee te doen in de Amstel met 39 jaar. En dan moet je goed genoeg zijn om mee te zitten. En dan moet je nog goed genoeg zijn ook de sterkste te zijn. Maar dat laatste goed genoeg, was niet goed genoeg.”

De Nederlander Oscar Riesebeek kon heel knap nog wel even mee in de nieuwe kopgroep van de grote kanshebbers die daarna ontstond. Daarin ontbraken de Nederlandse toppers Robert Gesink en Bauke Mollema, viervoudig winnaar Philippe Gilbert en ook de Italiaanse favoriet Vicenzo Nibali. Riesebeek werd uiteindelijk met een 21ste plek op 54 seconden achter Valgren de beste Nederlander.

Chantal Blaak wint vrouwenrace

De Nederlandse wielrenster Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene van de ploeg Boels-Dolmans was na ruim 116 kilometer de snelste in de sprint voor haar landgenote Lucinda Brand en de Australische Amanda Spratt. Het drietal bereikte licht afgescheiden van enkele medevluchtsters de finish in Vilt.

Blaak werd vorig jaar in het Noorse Bergen wereldkampioen. Dit jaar won de 28-jarige Zuid-Hollandse een rit in de Healthy Ageing Tour. De Gold Race was de zevende wedstrijd uit de WorldTour-reeks.

Chantal Blaak juicht na het winnen van de Amstel Gold Race voor vrouwen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Blaak viel aan uit een kopgroep van acht rensters bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg. De Amerikaanse Alexis Ryan sloot aan, even later gevolgd door Spratt. Het peloton volgde op anderhalve minuut en kreeg het gat naar de koploopsters nooit meer dicht. (ANP)