Wijkcentrum en IJhal CS in de prijzen

Architectuurprijs Wijkcentrum Ru Parré Community in Overtoomse Veld won de Gouden A.A.P. 2018. De publieksprijs ging naar de IJhal van CS.

Wijkcentrum Ru Parré Community in Overtoomse Veld won donderdagavond de Amsterdamse Architectuurprijs 2018, ook wel bekend als de Gouden A.A.P. De publieksprijs ging naar de IJhal van het Centraal Station, ontworpen door Wiel Arets Architects.

De jury’s van de twee prijzen van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) konden kiezen uit tien genomineerden, waaronder het Van Eesterenpaviljoen in Nieuw-West (Korteknie Stuhlmacher Architecten), het Olifantenverblijf in Artis (Thijs de Zeeuw) en het Datacenter AM4 op het Science Park (Benthem Crouwel Architects).

De vakjury, bestaande uit Lisette Breedveld, Michiel Riedijk en Tim Verlaan, vond dat het Ru Parré Community, ontworpen door BETA office in opdracht van de Stichting Samenwonen, „met kop en schouders uitsteekt boven de rest”. Met enkele simpele ingrepen en voor een relatief laag budget hebben BETA architects in samenwerking met Elisabeth Boersma en Marc van Asseldonk van een bestaand schoolgebouw een wijkcentrum gemaakt, dat „ruimtelijk buitengewoon sterk” is, aldus het juryrapport. Bewondering was er ook voor „het participatiemodel en de proactieve houding van de initiatiefnemer, waardoor het wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat”.

In het rapport heeft de jury kritiek op recente woningbouw en -beleid in Amsterdam. De woningnood is hoog, stelt zij vast, maar de sturing van vraag en aanbod van woningen door de stad en de bouwers is weinig efficiënt. Ook merkt de jury op dat veel nieuwe gebouwen „monofuctioneel, inflexibel en dus weinig toekomstbestendig” zijn en dat nieuwbouwwoningen steeds kleiner worden.