Scheepvaart wil uitstoot halveren

Klimaat

De internationale scheepvaart moet in 2050 de uitstoot van broeikasgassen hebben gehalveerd ten opzichte van 2008. Dat hebben de 173 landen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN vrijdag afgesproken. Het is voor het eerst dat de scheepvaart een internationaal akkoord bereikt over de uitstoot van broeikasgassen.

Om dit doel te behalen moeten schepen in 2030 al 40 procent minder CO2 uitstoten. Uiteindelijk moet de sector klimaatneutraal worden. De komende jaren gaat de IMO de afspraken uitwerken.

De scheepvaart is goed voor 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De Europese Commissie noemt de mondiale afspraak „een belangrijke stap voorwaarts”.

De onderhandelingen verliepen moeizaam. Landen als de VS, Panama, Saoedi-Arabië en Brazilië waren aanvankelijk geen voorstander omdat ze vreesden voor de economische positie van de sector.

De scheepvaart en de luchtvaart zijn de enige twee sectoren die geen onderdeel uitmaken van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Het scheepvaartakkoord gaat verder dan de afspraken die luchtvaart twee jaar geleden sloot. (NRC)