Saudi Aramco: meer winst dan Apple

Ze waren altijd geheim, maar persbureau Bloomberg heeft ze toch ingezien: de cijfers van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. En die zijn niet misselijk: het concern, dat 10 miljoen vaten olie per dag oppompt, boekte in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 33,8 miljard dollar, en laat daarmee Apple, dat geldt als het winstgevendste bedrijf ter wereld, achter zich. De Amerikaanse mobieltjesmaker kwam niet verder dan 28,9 miljard dollar. En naaste concurrenten als Shell en Exxon Mobil komen met hun 7,4 miljard dollar halfjaarwinst nog niet eens op een kwart van de Saoediërs.

Het is niet voor niks dat de cijfers van Aramco nu plotseling uitlekken. De Saoedische staat wil zo’n 100 miljard dollar ophalen door 5 procent van het bedrijf naar de beurs te brengen – wat het in één klap de grootste beursgang aller tijden zou maken.

Maar om op die 100 miljard te komen, moet het bedrijf als geheel dus gewaardeerd worden op 2.000 miljard dollar. En dat is best veel. Olie-analisten vinden een bedrag tussen de 1.000 en 1.500 miljard dollar realistischer.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman lijkt voorlopig niet van plan zijn verwachtingen bij te stellen. Analisten gaan er daarom van uit dat de beursgang op zijn vroegst volgend jaar plaatsvindt.

De cijfers die Bloomberg heeft, bieden potentiële beleggers in Aramco allerlei informatie waarnaar het tot nu toe gissen was. Zo blijkt het bedrijf zo goed als schuldenvrij te zijn. En de productiekosten per vat olie zijn een fractie van die van de concurrenten. Daar staat tegenover dat Aramco, naast dividend en royalties, zo’n 50 procent van de winst moet afdragen in de vorm van belastingen. (NRC)