VS, Groot-Brittannië en Frankrijk openen aanval op Syrië

De aanvallen richten zich onder meer op faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard, zei president Trump in een toespraak op tv.

President Donald J. Trump kondigt vanuit het Witte Huis de aanval op Syrië aan.
President Donald J. Trump kondigt vanuit het Witte Huis de aanval op Syrië aan. Foto: Mike Theiler/EPA

De verwachte aanval op Syrië is begonnen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven tot precisieaanvallen op doelen in het land. In een toespraak op televisie zei Trump dat de militaire campagne samen met Frankrijk en Engeland wordt uitgevoerd.

De aanvallen richten zich onder meer op faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Daarmee zegt Trump “een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens.”

In zijn toespraak leverde Trump ook felle kritiek op Rusland en Iran. Hij zei zich af te vragen wanneer Rusland de kant van de ‘beschaafde landen’ gaat kiezen. Rusland steunt het regeringsleger van de Syrische president Assad.

Volg het laatste nieuws over de aanvallen op Syrië in ons liveblog.

‘Drie doelen geraakt’

Volgens de Amerikaanse generaal Dunford zijn er drie doelen aangevallen: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, een wapenopslag ten westen van de stad Homs waar onder meer het gifgas sarin werd bewaard en een opslag- en commandocentrum daar vlakbij.

Dunford had het over een ,,one time shot” om de Syrische regering een duidelijke boodschap te geven. De generaal zegt dat de doelen zo zijn uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is.

Ooggetuigen melden eerder al aan persbureau Reuters dat er krachtige explosies te horen waren in de wijk Barzah in het oosten van de Syrische hoofdstad Damascus waar het volgens Dunford geraakte onderzoekscentrum gelegen is. Ook is rook te zien boven Damascus.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zijn er bij de aanval bij Homs drie burgers en zes soldaten gewond geraakt. De luchtverdediging van Syrië 13 kruisraketten neer weten te schieten iets ten zuiden van Damascus.

Trump steekt zich in een geopolitiek wespennest met de aanval op Syrië, schrijft correspondent Guus Valk. De kans op escalatie is groot, terwijl niet duidelijk is wat zijn doel is op langere termijn.

Rusland: aanval krijgt gevolgen

De Russische ambassadeur in de VS, Anatoli Antonov, waarschuwt dat de aanvallen “niet zonder gevolgen kunnen blijven.” Hij stelt in een verklaring dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië.

Antonov haalde ook uit naar Westerse media die volgens hem met hun berichtgeving hebben bijgedragen aan de aanval op Syrië.

De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van “een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet”.

May: Gecoördineerde en gerichte aanvallen

Ook de Britse premier Theresa May heeft een verklaring uitgesproken over de aanval die in de nacht van vrijdag op zaterdag is begonnen:

“Deze avond heb ik de Britse strijdkrachten toestemming gegeven om gecoördineerde en gerichte aanvallen uit te voeren om de hoeveelheid chemische wapens van het Syrische regime te verminderen en hen af te houden van het gebruik ervan. We trekken gezamenlijk op met onze Amerikaanse en Franse bondgenoten.”

De Franse president Macron heeft zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten:

“We kunnen niet tolereren dat het gebruik van chemische wapens genormaliseerd wordt.”

May benadrukte nog dat “dit niet gaat om een interventie in een burgeroorlog of om verandering van het regime”. Volgens de Britse premier is er sprake van “een beperkte en doelgerichte aanval die de spanningen in de regio niet verder laat escaleren.”

Gifgasaanval Douma

De militaire actie is een vergelding voor de vermeende gifgasaanval in de Syrische stad Douma vorig weekend, waarbij tientallen mensen zouden zijn omgekomen. Hard bewijs daarvoor is niet gepresenteerd.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) had aangekondigd een team naar Douma te sturen om de beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens te onderzoeken.