‘Oud-borstkankerpatiënten mogelijk beter verzekerbaar’

Omdat met het nieuwe model de overlevingskans beter kan worden ingeschat, zijn verzekeraars waarschijnlijk eerder bereid oud-patiënten te verzekeren.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het wordt voor oud-borstkankerpatiënten makkelijker om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten dankzij een nieuw model waarmee de overlevingskans van patiënten kan worden berekend. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars vrijdag.

Op verzoek van de brancheorganisatie maakte het Integraal Kankercentrum een rekenmodel waarmee beter voorspeld kan worden wat de overlevingskansen van oud-borstkankerpatiënten zijn. Die kansen zijn door betere behandel- en screeningmethoden de laatste jaren toegenomen.

Toch worden Nederlanders die borstkanker hebben gehad nog vaak afgewezen door levensverzekeraars of moeten zij een fors hogere premie betalen, ziet de brancheorganisatie. Zonder een dergelijke verzekering kan het erg moeilijk zijn om bijvoorbeeld een hypotheek voor een woning af te sluiten.

Eén op de acht vrouwen

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) wil al langer dat de overlevingskansen van borstkankerpatiënten worden onderzocht, aldus consumentenprogramma Kassa. Uit een eerste test van het model onder vijftig oud-patiënten werd aan verzekeraars gevraagd of zij bereid zouden zijn om de oude patiënten te verzekeren. Verzekeraars reageerden overwegend positief.

Het verbond verwacht dat assuradeurs het model in de toekomst zullen gaan gebruiken. De conclusies van het verbond zijn gebaseerd op onderzoek van Marissa van Maaren, onderzoeker bij de Comprehensive Cancer Organisation (IKNL). In Nederland krijgt ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker. Van Maaren bekeek de gegevens van ongeveer 23.200 Nederlandse vrouwen met borstkanker en zette die af tegen overlijdensstatistieken van de hele Nederlandse bevolking.

Lees ook: Beste kankerpatiënt, we hebben goed nieuws

Daarbij werd gekeken naar de overlevingskans in drie stadia van de ziekte, en werd de kans berekend dat de patiënt tien jaar na diagnose nog leeft. Ook factoren zoals leeftijd en het moment van diagnosticeren werden meegewogen. Doordat met het nieuwe model de overlevingskans beter kan worden ingeschat, denkt Van Maaren dat verzekeraars in de toekomst eerder bereid zullen zijn oud-patiënten alsnog te verzekeren.

Wel benadrukt de brancheorganisatie dat het in principe nog om een testmodel gaat. Over een jaar vindt een evaluatie plaats. Mogelijk kan het model ook voor andere kankersoorten worden ingezet, zoals huidkanker.