‘Journalisten gedood door Colombiaanse guerrillastrijders’

Het drietal uit Ecuador verdween drie weken geleden. Het is onduidelijk hoe ze zijn gedood.

Foto Jose Jacome/EPA

Twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur zijn door Colombiaanse guerrillastrijders gedood. Dat heeft de president van Ecuador, Lenin Moreno, vrijdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt, aldus AP. De drie verdwenen ongeveer drie weken geleden in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia.

Waar ze precies zijn gedood is onduidelijk. Volgens Moreno is dit gebeurd op de grens met Colombia. Wat er precies is gebeurd, is ook nog onduidelijk maar volgens Moreno konden de gijzelnemers vrijdag onvoldoende bewijs leveren dat de drie nog in leven zijn. De lichamen zijn nog niet terecht.

Donderdag doken al beelden op van het drietal waarop hun verminkte lichamen te zien zouden zijn. De authenticiteit van de beelden kon niet worden vastgesteld. Moreno zei vrijdag er niet van overtuigd te zijn dat de guerrillastrijders “ooit van plan zijn geweest om de drie levend terug te laten keren”.

Twitter avatar KimberleyJBrown Kimberley Brown The emotion in #Ecuador today, right after Pres Moreno announced that the two journalists and their driver who were kidnapped two weeks ago were confirmed killed. Almost 1,000 ppl gathered to condemn the ‘ultimatum’ the president gave the kidnappers the night before #nosfaltan3 https://t.co/RLJiwvQTum

Onderzoek naar drugsgeweld

Ecuadoraanse troepen zijn onderweg naar de noordelijke grens tussen Ecuador en Colombia, waar de drie voor het laatst zijn gezien. De journalisten deden daar onderzoek naar toenemend drugsgeweld voor de krant El Comercio, een van de belangrijkste van het land. Kort na de ontvoering doken beelden op van de mannen gepubliceerd door guerrillabeweging Oliver Sinisterra Front.

Volgens de autoriteiten wordt de groep van tientallen guerilla’s geleid door een oud FARC-strijder. Ook zouden zij verantwoordelijk zijn voor een reeks recente aanvallen op militaire doelen in het noorden van Ecuador.

Journalisten vaker ontvoerd

Het gebeurt vaker dat Colombiaanse guerrilla’s journalisten ontvoeren. Vorig jaar werden de Nederlandse journalist Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender gevangen genomen door strijders van ELN toen ze voor het programma Spoorloos opnames maakten. Na een week kwamen zij vrij.

Nabestaanden van de mannen zijn kritisch op de autoriteiten van beide landen. Colombia en Ecuador zouden de kidnapping te licht hebben opgenomen en er zou lang onenigheid zijn geweest over de plek waar het drietal werd vastgehouden. In Ecuador zijn vier dagen van nationale rouw afgekondigd.