Drugs

‘Cocaïnehandel Amsterdam levert wekelijks miljoenen op’

Met de handel in cocaïne wordt in Amsterdam zoveel geld verdiend dat er een parallelle economie is ontstaan. Die heeft grote aantrekkingskracht op een groeiende groep jongeren die lang onzichtbaar blijft voor de politie. Dat stelt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview met NRC.

In een nog vertrouwelijk Trendbeeld 2018, dat de korpsleiding onlangs heeft toegestuurd aan de politieke partijen die onderhandelen over een nieuw bestuurscollege, wordt gesteld dat meerdere groepen drugshandelaren weekomzetten draaien van ruim 1 miljoen euro. Uit onderschept berichtenverkeer blijkt dat een aantal Amsterdamse spelers in de cocaïnehandel over honderden miljoenen euro’s beschikt. Zij investeren hun winsten in landen als Brazilië, Marokko, Panama en Dubai.

Ook steeds meer zeer jonge drugskoeriers en loopjongens verdienen in korte tijd zoveel geld met drugshandel dat zij los komen te staan van de gewone samenleving, stelt Aalbersberg. De ontspannen houding ten aanzien van drugsgebruik is volgens Aalbersberg niet langer houdbaar.

Interview Aalbersberg Pagina 16-17