Brieven

Brieven 14/4/2018

Franse les

Leert je denken

Tessy Platteel probeert in de brievenrubriek het nut van Frans te onderbouwen met milieuvoordelen, omdat mensen die de taal kennen eerder naar Frankrijk zouden willen. Momenteel reizen Nederlanders naar China, India, Noorwegen, Marokko – landen waarvan men de taal waarschijnlijk niet kent. En dan zou iedereen na een taalcursus zich opeens tot Frankrijk beperken?

Een buitenlandse taal leer je niet alleen om je er in uit te drukken, schoolvakken hebben een veel grotere reikwijdte dan het kale vak zelf. Exacte vakken als scheikunde stimuleren logisch denken over hoe begincondities tot nieuwe resultaten kunnen leiden. Economie en geschiedenis leren je hoe menselijk handelen situaties vormt. Talenkennis bevordert het begrip van cultuurverschillen en „anders zijn” van naties. En met dat begrip blijkt kennis van Frans ook nuttig in Mongolië.

onderwijs

Kijk naar het kind

In het artikel Alarmerend gebrek aan ambitie bij scholen (11/4) staat dat scholen met veel kinderen van laagopgeleide ouders of niet-westerse achtergrond vaak slechter presteren. Maar dit kan ook door vooroordelen komen. Als niet-westerse met een migratieachtergrond kwam ik op de basisschool in groep vier terecht. Alhoewel mijn resultaten de eerste jaren niet spectaculair waren, en verwacht werd dat ik vmbo-t advies zou krijgen, steeg mijn niveau in groep zeven en acht naar atheneum/gymnasium. Mijn leerkrachten hadden moeite dit te accepteren, bleven twijfelen aan mijn capaciteiten. Uiteindelijk zit ik nu in vwo 4. Bij mij pakte het goed uit, maar dit had ook anders kunnen zijn. Leraren, kijk niet naar het niveau van de ouders om dat van het kind te bepalen.

Orbán

Rechtsstaat breekt

Hanco Jürgens pleit voor clementie richting Orbán in

Hou Orbán binnen de christen-democratische familie (10/4), omdat de Hongaarse premier cruciaal is voor een oplossing voor de vluchtelingencrisis. Jürgens slaat de plank mis. Het gaat hier niet om de vluchtelingenkwestie, maar om een fundamentelere kwestie: de beginselen en instituties van de liberaal-democratische rechtsstaat worden door Orbán bedreigd en langzamerhand afgebroken. Daarover valt niet te onderhandelen in Europa, en daarom moet zijn partij uit de EVP worden gezet.

Facebook (1)

Boycot Whatsapp

Wie het moeilijk vindt om zijn account op Facebook te verwijderen, maar toch een statement wil maken, kan Whatsapp verwijderen. De app is ook eigendom van Facebook, en daar bestaat een veel beter alternatief voor: Signal. Het is een open source programma dat draait op giften; het bewaart louter gebruiksgegevens (metadata), en dat in zeer beperkte mate. Bij ING is gebleken dat consumenten wel degelijk invloed kunnen uitoefenen, dus spoor uw netwerk aan en maak de overstap.

Facebook (2)

Cookies zijn erger

Terwijl het Facebook schandaal het onderwerp van de dag is, wordt het privacyschendende systeem van de zogenaamde ‘cookies’ compleet genegeerd. Wanneer je cookies van een website accepteert, sta je de desbetreffende site toe informatie over je bezoek aan die site op te slaan. Het kan bijvoorbeeld de links waarop je hebt geklikt en de verstreken tijd op de pagina bijhouden, om zo je voorkeuren vast te stellen. Net als bij Facebook, kan het gevaarlijk zijn als die gegevens in verkeerde handen vallen. Ook kunnen inlogsessies door hackers uit cookies verkregen worden, waarmee ze zonder wachtwoord toegang kunnen krijgen tot bepaalde internetaccounts. Als we willen dat Facebook stopt met het verzamelen van gevoelige gebruikersinformatie, moeten we het cookieverkeer ook geen vrij spel geven. Met juiste richtlijnen voor identiteitsvaststelling, hoeft de websitebezoeker zich geen zorgen te maken over misbruik van zijn browsegedrag.

Facebook (3)

Overal beïnvloeding

Een week na mijn geboorte werd ik gedoopt, daar heb ik me nooit voor ingeschreven. Daarop volgde zestien jaar katholiek onderwijs, en de eerste jaren een wekelijkse indoctrinatie door onze kapelaan. Toen de overstap naar de linkse kerk, Volkskrant, Vara, VPRO. Al die werd ik tijd bestookt met allerlei reclame en propaganda via alle media die ik ter beschikking had. En dan nu me ongerust maken dat ik door toedoen van Facebook wordt beïnvloed?

Drugsgebruik

Legaliseer drugs

Korpschef Erik Akerboom wil drugsgebruik verminderen door gebruikers aan te spreken op hoe hun gedrag criminaliteit beïnvloedt. Het is de wereld op z'n kop. Producenten trekken zich daar niets van aan, en gebruikers laten zich geen schuldgevoel aanpraten. Om de criminaliteit aan te pakken dient er nu eens eindelijk werk gemaakt te worden van legalisering van drugs, zodat ook de producenten van drugs belasting betalen en een kwaliteitsnorm moeten hanteren.

MUSEumcollecties

Geen pretpark

In Museumcollecties zijn de dupe van de blockbusters (NRC, 12/4) geeft de Raad voor Cultuur de zogenoemde blockbusters in musea de schuld van de geringe aandacht voor het collectiebeheer, en maatschappelijke druk de schuld van die blockbusters.

Dat is te gemakkelijk.

De weg naar de blockbuster was geplaveid met de verzelfstandiging van de musea, waardoor zij subsidies naar eigen inzicht konden besteden. Halbe Zijlstra deed er een schepje bovenop door op cultuur te bezuinigen; musea werden geacht een deel van de kosten te verdienen.

Voor het aantrekken van conservatoren om de collectie te beheren en bestuderen was geen geld meer. Het geld dat er was ging naar leuke dingen die de mensen naar het museum moesten lokken. Naar kijkcijfers.

Het museum moet weer worden wat het hoort te zijn: een instituut dat cultureel erfgoed verzamelt, beheert, bestudeert en laat zien, geen tentoonstellingsfabriek annex cultureel pretpark.


oud-museumdirecteur

Nederlandse taal

Bookstoreday

De teloorgang van de Nederlandse taal is niet beter te illustreren dan met het feit dat het vandaag in boekhandels in Nederland Bookstore Day is.