Blowverbod ingesteld voor binnenstad Den Haag

Het gaat om de binnenstad van Den Haag en nog twaalf andere gebieden, waaronder delen van Scheveningen. Na twee jaar wordt de nieuwe regel beoordeeld en eventueel verlengd.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Voor de binnenstad van Den Haag en nog eens twaalf andere gebieden in de stad geldt vanaf nu een verbod op het gebruik van softdrugs. Dat heeft de gemeente Den Haag vrijdag aangekondigd. Zo mogen er rondom Den Haag Centraal en op de boulevard van Scheveningen vanaf nu geen joints meer gerookt worden of paddo’s worden gebruikt. Het verbod gaat ook gelden in het Laakkwartier en rond het Zuiderpark.

De maatregel heeft als doel om overlast door softdrugs tegen te gaan - er zou volgens de gemeente veel geklaagd worden over stank- en geluidsoverlast. Het verbod is de komende twee jaar van kracht en wordt dan geëvalueerd en mogelijk verlengd. In de tussentijd gaan politie en gemeente om het half jaar kijken of de maatregel werkt.

Vorig voorjaar werd in de Haagse gemeenteraad met een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ingestemd, waardoor het verbod juridisch mogelijk werd gemaakt en het college gebieden kon aanwijzen waar het softdrugsverbod moest gelden. Samen met de politie heeft de gemeente sindsdien gekeken welke gebieden onder het verbod moeten vallen. Op sommige van deze plaatsen was al een alcoholverbod van kracht.

De politie gaat niet meteen boetes uitschrijven, maar stapsgewijs handhaven zodat gebruikers eerst aan het verbod kunnen wennen. Wie toch softdrugs gebruikt waar dat verboden is, krijgt de komende twee weken nog een waarschuwing. Daarna kun je een boete verwachten als je een jointje opsteekt. Vanuit de gemeente wordt ook een informatiecampagne gestart die Hagenaars van het verbod bewust moet maken. Zo komen er flyers bij coffeeshops te liggen en zal er ook online campagne worden gevoerd om gebruikers op de hoogte te stellen van het verbod.

Kleinere schaal in Amsterdam

De afgelopen jaren wilden verschillende steden al met een lokaal blowverbod experimenteren, maar dit lukte pas na veel juridisch getouwtrek. In Amsterdam wordt al sinds 2005 gesproken over een verbod op blowen in het openbaar. In 2011 werd een opzet gemaakt voor een blowverbod via de APV, nadat een aantal bewoners van de Amsterdamse wijk De Pijp toenmalig burgemeester Van der Laan hadden gevraagd om een plaatselijk softdrugsverbod rondom een spelplek voor kinderen. Dit verbod werd echter door de Raad van State van tafel geveegd, omdat het bezit van softdrugs in principe al in de Opiumwet verboden is en de aanpassing in de APV daarom onwettig zou zijn.

Ook de gemeenten Rotterdam en Heerlen mochten het gebruik van drugs in de openbare ruimte niet verbieden via de APV, zoals Den Haag nu van plan is te doen. Uiteindelijk hakte het gerechtshof in Den Haag in 2014 de knoop door en stelde dat het gebiedsverbod toch kon worden ingesteld via de APV, zodra blowen gevoelens van onveiligheid bij het publiek veroorzaken. Inmiddels geldt op kinderspeelplaatsen en schoolpleinen in Amsterdam een blowverbod.