Berichtendienst

Russische rechter: overheid mag chat-app Telegram blokkeren

De berichtendienst Telegram mag direct geblokkeerd worden in Rusland. Dat heeft een rechtbank in Moskou vrijdag besloten, meldde persbureau Interfax. Het bedrijf weigerde Russische inlichtingendiensten toegang te geven tot versleutelde communicatie via de populaire chat-app. Volgens Russische autoriteiten hebben terroristen de app gebruikt bij het plannen van aanslagen. De Russische telecomwaakhond, die de zaak aanspande, vindt dat de dienst een bedreiging vormt voor Russische burgers. De rechtbank ging daarin mee: de app mag geblokkeerd worden totdat het bedrijf de versleuteling overdraagt aan de FSB. Eerder blokkeerde Rusland de netwerksite LinkedIn. Het zou privacywetten overtreden door gegevens van Russen op te slaan op buitenlandse servers. (NRC)