World Press Photo

Venezuela

Foto Ronaldo Schemidt

De Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt (1971) heeft donderdag de World Press Photo of the Year 2018 gewonnen, ’s werelds meest prestigieuze journalistieke fotoprijs. De foto toont de 28-jarige José Víctor Salazar Balza, die op 3 mei 2017 met duizenden anderen in Caracas demonstreerde tegen het regime-Maduro. De man vatte vlam toen de tank van een motorfiets explodeerde. Hij overleefde het incident, maar liep eerste- en tweedegraadsbrandwonden op. Schemidt heeft Salazar nog nooit ontmoet, vertelt hij donderdagavond na de prijsuitreiking: „Kort nadat ik de foto had gemaakt, moest ik het land verlaten. Via sociale media wist ik dat Salazar herstelde van zijn verwondingen.”

Ook twee Nederlandse fotografen vielen in de prijzen: Kadir van Lohuizen en Carla Kogelman.

Winnende foto’s pagina C2-3