Recensie

Recensie Uit eten

Verslavend lekkere gerechtjes, maar het is wel wat weinig

Het eten in deze wijnbar is verslavend lekker, avontuurlijk en soms een feestje. Maar er valt nog iets te verbeteren.

Foto Daniel Niessen

In andere tijden was Pinard een begrip, we hoorden babyboomers er vaak over, goedkope wijn in pakken. Ietsje later, inmiddels mochten wij ook alcohol nuttigen, kwam daar Caveau, ‘uit de kelders van Verbunt’, een wijnkoper in Tilburg, bij. Die wijn zat in een fles en was wat duurder. Het getuigt van humor dat de uitbaters van wijnbar Alex + Pinard deze naam voeren. En ook van lef, want die Pinard was zuur bocht.

Alex + Pinard is een grote, lichte zaak met hoge plafonds en royale raampartijen op een hoek van de Dapperstraat. Het ziet er mooi uit, maar het geluid is er behoorlijk hard – typisch zo’n voorbeeld van een nieuwe zaak waar niet goed over de akoestiek nagedacht is. Op de avond dat wij de zaak bezoeken zitten er slechts tien gasten, maar klinkt het als een overdekt zwembad in de herfstvakantie. We zoeken een rustig plekje, de uitbaatster brengt lekker brood en boter (1,50) en is zo vrolijk en vriendelijk en goed geïnformeerd, dat onze kritische gezichten al snel bijtrekken.

Bij deze wijnbar (annex restaurant) is er vanzelfsprekend een flinke wijnkaart met 120 wijnen en daar beginnen we dus mee. De kaart is een mix van ‘gewone’ wijn en vin nature, natuurwijnen waar weinig bemoeienis van buitenaf aan te pas is gekomen, sommige zijn ‘open’ en andere gaan per fles, maar op verzoek valt er veel te proberen. Een aantal wijnen wordt onder het kopje ‘funky skincontact’ gepresenteerd. Dat zijn vooral witte wijnen, waarin contact is geweest met de druivenschillen, iets dat in de traditionele wijnmakerij juist vermeden wordt. We starten met zo’n ‘skincontact’-wijn, een sauvignon blanc uit de Loire (7,50) die inderdaad licht troebel is en best lekker, alhoewel de ‘bravere’ keuze, een Riesling van Dr. Loosen (7,-), ons veel beter bevalt. Kwestie van smaak.

Ondertussen bestellen we wat te eten, de gerechten zijn van het formaat voorgerecht, dus we nemen er meteen maar vier. De steak tartare (11,50) is keurig met het mes gesneden en is wat romiger gemaakt door ’m te mengen met een mooie cheddarkaas, gepekelde eidooier, fijngesneden zure augurk, een tikkie citroenzest en gefermenteerde jalapeño – lekker pittig, hartig en zuur; een uitstekend hapje. Minder bevalt ons de grove salade (10,-), radicchio met walnoot en cabrales, pittige Spaanse blauwe kaas; ‘just ingredients on a plate,’ zou Noma-chef René Redzepi zeggen, maar dan wel zo simpel dat je je af kunt vragen waarom het hier geserveerd wordt.

We zijn inmiddels aan de rode wijn, een blend van Trousseau en Pinot Noir (6,60) uit de Jura en een Kroatische blaufränkisch, Dika Frankovka (8,40), op advies van de uitbaatster. Beide wijnen zijn werkelijk top en knettervol, maar veel te warm en da’s best gek voor een wijnbar waar het dus vooral om wijn draait. Navraag leert ons dat de wijnkoelingen nog niet in orde zijn en dat moet dan ook gelden voor de bordenwarmers, want de gerechtjes die volgen, komen lauw op tafel. Dat wil niet zeggen dat de smaak niet goed is: de pappardelle (10,-) – brede lintpasta – met Baambrugs big is verslavend lekker door de volle smaak van de varkensragù. En de octopus (12,-), goed gegrild en met knapperig gebakken chorizo geserveerd, is een feest!

Vier gerechtjes is niet genoeg, dus nemen we nog een dessert: de zachte smaak van de panna cotta (8,-), die technisch zeer goed is, contrasteert mooi met de sterke smaak van geconfijte sinaasappel en ook de ganache (6,-) met zeezout is avontuurlijk; een acquired taste door de chocola en olijfolie.

Inmiddels is de rekening flink opgelopen, ook omdat de wijnen vanaf rond de 7 euro per glas gaan, toch pittig. En voldaan zijn we nog niet helemaal. Er valt op alle fronten wat te verbeteren bij Alex + Pinard, zoveel is zeker. Te beginnen bij de wat beperkte menukaart en jazeker, er moet een grote, héél grote wijnkoeling bij komen.

Journalist en recensent Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.