Vergeldingsactie tegen Syrië lijkt een kwestie van tijd

Gifgas Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk steunen Verenigde Staten in mogelijke militaire actie.

Het lijkt nog een kwestie van tijd voor de Verenigde Staten, bijgestaan door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, militaire acties ondernemen ter vergelding van de vermoedelijke gifgasaanval van het Syrische leger in Douma.

De Franse president Macron zei donderdag over bewijzen te beschikken dat het zaterdagavond in Douma daadwerkelijk om een gifgasaanval ging. Macron had vorig jaar het gebruik van chemische wapens „een rode lijn” genoemd. De president gaf weinig bijzonderheden omtrent het bewijs, behalve dat het om chloor ging en om een actie van het leger van president Assad. De Britse premier May zei donderdagavond dat Assad een geschiedenis heeft wat betreft het inzetten van chemische wapens en dat actie noodzakelijk is.

Lees ook: Bondgenoten van Trump worstelen met ‘Syrië’

Ook uit de VS kwamen berichten over toenemende bewijzen. Het televisiestation NBC meldde dat Amerikaanse functionarissen over bloed- en urinemonsters beschikken van slachtoffers in Douma. Die zouden zowel chloor als sporen van een zenuwgas hebben bevat. Honderd procent zeker waren de functionarissen echter niet, aldus NBC.

Een team van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) begint komende zaterdag met een eigen onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval. Volgens deskundigen zijn er een week na de aanval nog voldoende sporen van chemicaliën te vinden, vooral bij slachtoffers.

President Trump, die donderdag intensief overleg voerde over ‘Syrië’, was minder uitgesproken dan de dag daarvoor. Woensdag had Trump de Russen nog gewaarschuwd dat ze zich maar beter konden voorbereiden op de komst van „mooie, nieuwe, slimme” raketten.

De Russische gezant bij de VN, Vasili Nebenzja, waarschuwde voor „de gevaarlijke escalatie” die zich aftekent en tegen het „agressieve beleid” van sommige landen. Prioriteit is volgens hem nu een grote oorlog in Syrië te vermijden.