Ook hoofd jury Nobelprijs voor Literatuur stapt op

Sara Danius kwam zwaar onder vuur kwam te liggen over de afhandeling van een #MeToo-affaire. Vorige week stapten al drie juryleden op.

Sara Danius, de permanente secretaris van de Zweedse Academie, vertelt aan de internationale pers dat zij opstapt.
Sara Danius, de permanente secretaris van de Zweedse Academie, vertelt aan de internationale pers dat zij opstapt. Foto Jonas Ekstromer/ EPA

Na een drie uur durend spoedberaad is het hoofd van de jury van de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor Literatuur toekent op donderdagavond opgestapt. De Zweedse hoogleraar literatuur Sara Danius, permanent secretaris van de jury, kwam onder vuur te liggen door hoe ze een #MeToo-affaire, die een halfjaar geleden aan het licht kwam, heeft afgehandeld. Dat meldt persbureau Reuters.

De zaak draait om de echtgenoot van jurylid Katarina Frostenson, een man die zelf ook nauwe banden heeft met de Academie, die door achttien vrouwen werd beschuldigd van aanranding en verkrachting. Vorige week vrijdag werd na een interne stemming besloten om Frostenson aan te houden als jurylid. Uit protest stapten drie juryleden op.

Lees ook: Juryleden van Nobelprijs voor Literatuur weg na #MeToo-affaire

Juryleden zijn benoemd voor het leven

Na haar terugtreden zei Danius, die sinds 2015 in de jury zat, dat het de wens van de Academie was dat zij haar positie zou opgeven. Tegen de verzamelde pers liet ze weten:

“Het heeft de Nobelprijs al behoorlijk zwaar getroffen en dat is een zeer groot probleem.”

Kort daarna maakte de Academie bekend dat ook Frostenson stopt als jurylid. Dit is een zeer ongebruikelijke en vooralsnog ook onmogelijke stap. De achttien leden van de Zweedse Academie, die sinds 1901 de Nobelprijs voor de Literatuur uitreiken, worden voor het leven benoemd. Al voor de affaire waren vier juryleden niet actief. Door het opstappen van nog eens vijf leden is nog slechts de helft van de jury over. De Academie overweegt nu om de regels aan te passen zodat juryleden bij leven kunnen worden vervangen.

De affaire leidt ook tot ongemak in de Zweedse politiek. Premier Stefan Löfven zei dat het aan de Academie is om het geloof in en respect voor het instituut te herstellen. “Dit is van groot belang voor Zweden”.

Strafrechtelijk onderzoek

De advocaat van de man van Frostenson ontkent de aantijgingen van seksueel misbruik. In een e-mail aan Reuters schrijft advocaat Björn Hurtig dat zijn cliënt alle “criminele beschuldigingen” verwerpt.

Het Openbaar Ministerie in Zweden is een vooronderzoek gestart naar de man, maar liet vorige maand weten dat een deel van de beschuldigingen niet gaat leiden tot een aanklacht vanwege een gebrek aan bewijs.