online netwerk

‘Jongens delen beelden 400 naakte Nederlandse meisjes’

Via een besloten online netwerk delen ruim tweeduizend jongens naaktfoto’s en -video’s van minstens vierhonderd Nederlandse meisjes. Meer dan 30.000 beelden zijn op volledige naam en woonplaats gesorteerd, met links naar de socialemediaprofielen, meldt RTL Nieuws donderdag na eigen onderzoek.

Het gaat veelal om minderjarige slachtoffers. Volgens RTL Nieuws worden de beelden verzameld via opslagdienst Mega en is toegang tot de database van meer dan veertig gigabytes alleen mogelijk op uitnodiging. Daarbij krijgen mensen toegang wanneer zij zelf ook foto’s of filmpjes delen.

Meisjes die niet herkenbaar op beelden staan, worden alsnog geïdentificeerd door de naaktbeelden te koppelen aan foto’s op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Snapchat. Vaak zou het gaan om beelden die door de meisjes zelf zijn gemaakt.

De leden van het netwerk communiceren met elkaar via Discord, een chatprogramma dat zich richt op gamers. Daar wordt ook gesproken over manieren om meisjes af te persen.

Ook honderden Vlaamse meisjes zouden in de database voorkomen. Volgens het tv-programma VTM Nieuws heeft de Belgische politie een onderzoek ingesteld. De Nederlandse politie kon donderdagavond nog niet reageren. (NRC)