‘Ongeluk zelfsturende auto schuld bestuurder’

Tesla

Het fatale ongeluk met een zelfsturende Tesla in de Amerikaanse staat Californië vorige maand, was de schuld van de bestuurder. Dat heeft de autofabrikant donderdag verklaard. De 38-jarige Walter Huang botste met een Tesla Model X tegen de middenberm waarna de auto vlam vatte. Huang kwam daarbij om.

Volgens de fabrikant maakte hij gebruik van de automatische besturing. Die is niet bedoeld voor volledig autonome besturing en Huang zou dan ook gewaarschuwd zijn door het systeem om zijn handen aan het stuur te houden. Hij greep niet in, aldus Tesla. Volgens de fabrikant heeft Huang niet goed opgelet, omdat het helder weer was had hij de markering kunnen zien. Ook zegt Tesla dat Huang had moeten weten dat het navigatiesysteem „niet perfect” werkte.

Het ongeluk wordt door meerdere Amerikaanse overheidsinstanties onderzocht, meldt persbureau Reuters. Daarbij wordt ook gekeken naar hoe het voertuig vlam heeft kunnen vatten. Tesla heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het onderzoek, omdat de toezichthouder NTSB wil dat Tesla geen informatie over zijn automatische besturingssysteem met het publiek deelt.

Donderdag werd ook bekend dat de nabestaanden van Huang juridische hulp hebben ingeschakeld. Volgens het advocatenkantoor dat zich over de zaak buigt heeft de automatische besturing mogelijk niet goed gewerkt en heeft de wagen de markering op de weg daardoor niet goed ingeschat. Dat zou komen door problemen met het navigatiesysteem.

In 2017 kwam een Tesla-voertuig ook al in de problemen toen de batterij vlamvatte. Dat gebeurde nadat de bestuurder de controle over het stuur was kwijtgeraakt.