Onderzoekers: veel landen moeten richtlijn gebruik alcohol aanpassen

Meer dan vijf tot zes glazen alcohol per week verhoogt de kans op sterfte door het alcoholgebruik, zo blijkt uit een nieuwe metastudie.

Foto iStock via Getty Images

Veel landen moeten de adviezen voor alcoholgebruik verlagen. Meer drinken dan vijf tot zes glazen alcohol (Engelse pints) per week verhoogt namelijk de kans op sterfte, zo concluderen wetenschappers in een grote metastudie die vrijdag is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Daarom moeten de richtlijnen worden aangescherpt tot dat niveau.

Voor de studie zijn 83 onderzoeken (over tientallen jaren) met gegevens van bijna 600.000 gebruikers vergeleken. Aanleiding zijn de verschillende adviezen die wereldwijd worden gegeven over alcoholconsumptie. In Nederland geldt al een paar jaar een aangescherpt advies van de Gezondheidsraad voor het drinken van geen alcohol tot net iets minder dan één glas per dag. In verschillende andere landen, zoals de VS en Roemenië, ligt die richtlijn echter hoger.

Alcoholgebruik vergroot de kans op bepaalde typen kanker: Niet alleen maar slecht voor je lever

Wanneer het internationale advies vertaald wordt naar de Nederlandse situatie (in een Engelse pint kan meer alcohol dan in een Nederlands bierglas) betekent het advies dat een inname van meer dan tien glazen alcohol per week de kans op sterfte verhoogt. Een lichte alcoholconsumptie van net iets minder dan een glas per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten dan weer wel ten opzichte van geheelonthouding.

Dat staat los van de kans op sterven aan andere ziekten, zoals kanker. De berekeningen zijn statistisch gecorrigeerd voor andere invloeden op de sterfte, zoals roken en diabetes. Wie veel drinkt, kent over het algemeen ook een ongezonder leefpatroon, bijvoorbeeld op het gebied van voedsel en roken.

In de praktijk komt het er dus op neer dat elk glas dat een man vanaf veertig jaar oud bovenop de richtlijn drinkt, zijn levensverwachting met een half uur inkort.