Motel Mozaïque voor het eerst in het Groot Handelsgebouw

festival Het Groot Handelsgebouw wil een grotere rol spelen in de stad. Dus op de 65e verjaardag van het gebouw is er 65 uur festival.

De program-mering van Motel Mozaïque in het Groot Handelsgebouw in het weekend van 19 tot en met 21 april is gedeeltelijk vrij toegankelijk. Foto’s Charlotte Boekhout
De program-mering van Motel Mozaïque in het Groot Handelsgebouw in het weekend van 19 tot en met 21 april is gedeeltelijk vrij toegankelijk. Foto’s Charlotte Boekhout

Het initiatief kwam van het Groot Handelsgebouw (GHG), in de vorm van een uitdaging aan Motel Mozaïque festival (MoMo): het Groot Handelsgebouw bestaat 65 jaar, kunnen jullie 65 uur programmeren in het enorme gebouw aan het Weena.

De combinatie lijkt niet direct voor de hand liggend: Motel Mozaïque zoekt in programmering én locatie „de rauwe randjes op”, zoals woordvoerder Derrick Smittenaar het zegt, en het GHG heeft in de laatste decennia niet direct het hipst denkbare imago opgebouwd.

Dat ligt volgens Rebecca Sigmond van GHG anders. Architect Maaskant heeft het GHG zó ontworpen dat het juist toegankelijk voor het publiek zou zijn. „In de wederopbouwperiode was dat ook zo. Oudere Rotterdammers weten nog dat ze er gingen eten en dansen, of naar de film in Criterion”, zegt Sigmond. „Er was toen ook niet veel anders.” Daar is in de jaren daarna de klad in gekomen, maar het GHG wil weer een meer „betekenisvolle” plek in de stad zijn. „Met de komst van het Cambridge Innovation Centre en Kleinhandel werken er in het GHG in ieder geval veel mensen die sowieso naar het festival zouden gaan, en veel mensen weten de weg naar de Suïcide Club te vinden.”

Toen ‘de trap’ van Winny Maas van het stationsplein stond, hebben bijna 400.000 mensen op het dak van het GHG gestaan. „We willen het GHG een nieuwe betekenis geven, voor meer doelgroepen”, zegt Sigmond.

De samenwerking heeft een indrukwekkende en zeer uiteenlopende programmering opgeleverd. Een greep: zaterdagnacht is het groot feest van de garage tot het dak, met Confetti Club, Operator, Club K, The Suicide Club en Altijd in de Buurt. Op zondagochtend speelt pianist Joep Beving in het oude Criterion terwijl bezoekers de zon over de stad kunnen zien opkomen. Acteursgroep Wonderbaum heeft de première van de met auteur Annelies Verbeke gemaakte voorstelling over white privilege ‘Daar gaan we weer’ in een lege kantoorzaal.

Bijzonder is ook de open inschrijving voor vier evenementen: ruim zestig initiatieven dongen mee naar een plek in het gebouw en de subsidie van 1.000 euro. Eén van de winnaars is het Rotterdamse hiphop-collectief Green Cabin, dat de garage van het GHG in een urban utopische wereld verandert: GC Universe. Er komt een Game of Skate competitie, optreden van Green Cabin, kunstveiling, dj-sets en live street art. Een andere winnaar, de band WLDRF, geeft een drive-in concert in de binnenhof. Een live optreden vanuit het comfort van je eigen auto op je eigen autoradio, met koplampen als lichtshow en claxon als applaus.

De andere locaties van het festival op 19, 20 en 21 april (waar in eerdere edities bijvoorbeeld Lykke Li, Mumford & Sons en Ben Howard te zien waren) zijn onder meer Arminius, de Paradijskerk, Rotown, Worm, en Club Vibes.