#MeToo

Ook hoofd jury Nobelprijs voor Literatuur Danius stapt op

In navolging van drie juryleden is het hoofd van de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor Literatuur toekent opgestapt. Sara Danius lag onder vuur door hoe ze een #MeToo-affaire afhandelde. De zaak draait om de man van jurylid Katarina Frostenson die zelf ook nauwe banden heeft met de Academie. Haar man werd door achttien vrouwen van aanranding en verkrachting beschuldigd. Vorige week werd na een interne stemming besloten dat Frostenson jurylid mocht blijven. Uit protest stapten drie juryleden op. Na Danius is Frostenson toch opgestapt. De achttien leden worden voor het leven benoemd. Door een eerdere afwezigheid van vier leden en het opstappen van vijf leden is de helft van de jury over. De Academie overweegt aanpassing van de regels om leden bij leven te kunnen vervangen. (Reuters)