Lubbers zat ‘fout, fout, fout’ met Brinkman

‘Fout, fout, fout Ruud’. Dat dacht oud-premier Ruud Lubbers toen hij aan het eind van zijn leven terugdacht aan dat beruchte moment in 1994. Het was verkiezingstijd. Brinkman zou hem opvolgen als CDA-leider. En toen kondigde Lubbers aan dat hij op Ernst Hirsch Balin zou gaan stemmen, de nummer 3.

„Ik was mijnerzijds toch zeer deloyaal tegen Elco Brinkman”, schrijft Lubbers in Persoonlijke herinneringen, een boek dat deze zaterdag verschijnt, twee maanden na zijn dood. „Kennelijk was ik over de rooie.”

Bij de verkiezingen verloor het CDA 20 van de 54 zetels. Mede als gevolg van het zware verlies verdween de partij voor het eerst sinds 1918 in de oppositie.

Lubbers begon met schrijven in de zomer van 2016. Hij werd bijgestaan door een tekstschrijver. Het hoofdstuk over zijn gedwongen vertrek als Hoge Vertegenwoordiger voor de Vluchtelingen bij de VN kostte hem de meeste moeite. Een VN-medewerkster beschuldigde Lubbers van seksuele intimidatie. Hij ontkent in het boek – net als eerder – dat hij zich tegenover haar misdragen heeft en schrijft dat hij zich geofferd voelde door de VN.