Syrië-blog

VN-baas Guterres waarschuwt voor ‘totale militaire escalatie’

Afsluiting van dit blog

We sluiten dit blog af. Dit waren de belangrijkste nieuwsontwikkelingen van vrijdag 13 april.

  • De VN-Veiligheidsraad kwam vrijdag in New York bijeen op verzoek van Rusland. Het land wilde spreken over internationale spanningen na het Amerikaanse dreigement van vergeldingsmaatregelen.
  • Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres waarschuwde voor een totale militaire escalatie. Guterres vraagt betrokken landen zich verantwoordelijk te gedragen.
  • Volgens Rusland is de crisis in Syrië het werk van het Verenigd Koninkrijk. De Russen menen dat de gifgasaanval in scène is gezet, onder druk van de Britten. De Britse VN-ambassadeur ontkent dit.
  • President Trump heeft nog niet besloten of hij gaat ingrijpen in Syrië. De VS zijn in gesprek met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een mogelijke vergeldingsaanval na de gifgasaanval van afgelopen weekend. De bondgenoten denken dat het Syrische regime achter de aanval zit.
  • Nederland zal niet meedoen aan eventuele luchtaanvallen in Syrië, zei president Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Een week crisis in Syrië: wat kunnen de VS en hun bondgenoten?

De crisis in Syrië duurt nu bijna een week. De Amerikanen, Britten en Fransen dreigen met militaire actie tegen het regime van president Assad, dat zij beschuldigen van de gifgasaanval in de stad Douma. Assad en zijn bondgenoot Rusland ontkennen de beschuldigingen en spreken van een westers complot. De spanning tussen beide kampen liep de afgelopen dagen steeds verder op.

De grote vraag is: wat kunnen en durven de VS en hun bondgenoten nu werkelijk? NRC-redacteur Michel Kerres analyseert de geopolitieke en militair-strategische factoren die afgelopen week een rol speelden.

Lees hier zijn stuk: ‘Krachtig antwoord’ op de gifgasaanval, maar wanneer?

'Trump heeft geen besluit genomen'

President Trump heeft nog niet besloten of hij gaat ingrijpen in Syrië, en zo ja hoe. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley vrijdag gezegd in de Veiligheidsraad, meldt persbureau AP.

Als de VS inderdaad overgaan tot een aanval op het regime van president Assad, is dat volgens Haley ter verdediging van "een keiharde internationale norm waar alle landen baat bij hebben". Ze doelt op het verbod op het gebruik van chemische wapens, waar Assad zich volgens de VS niet aan heeft gehouden. "De VS schatten dat Assad in de Syrische burgeroorlog minstens vijftig keer chemische wapens heeft ingezet", aldus Haley.

De Amerikaanse wil niets weten van de Russische claims dat de gifgasaanval in Syrië in scène is gezet. "We weten wie dit heeft gedaan. Onze bondgenoten weten het. Rusland kan klagen wat het wil over nepnieuws, maar niemand gelooft zijn leugens en doofpottactieken."

Rusland: Britten zitten achter gifgasaanval in Syrië

Volgens Rusland is de vermeende gifgasaanval in Syrië die de crisis van de afgelopen dagen in gang heeft gezet, het werk van het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat de Russen "bewijs hebben dat het VK rechtstreeks betrokken is bij het organiseren van deze provocatie", meldt persbureau AFP.

De Britten zouden "stevige druk" hebben uitgeoefend op de Witte Helmen, een Syrische hulporganisatie, om de aanval in scène te zetten. Met bewijs kwam de woordvoerder niet. De Britse VN-ambassadeur noemde de Russische beschuldigingen vrijdag een "grote leugen".

Lees ook: Bondgenoten van Trump worstelen met ‘Syrië’

De Britse premier Theresa May en haar kabinet besloten donderdag dat een vergelding tegen het regime van president Assad noodzakelijk is. Volgens May staat het nagenoeg vast dat Assad verantwoordelijk is voor de aanval, waarbij zaterdag tientallen burgers omkwamen. Assads bongenoot Rusland daarentegen houdt vol dat er geen sprake was van een chemische aanval, maar van een westerse actie om de positie van de Syrische president te verzwakken.

VN-baas Guterres waarschuwt voor 'totale militaire escalatie'

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres heeft vrijdag in de Veiligheidsraad gewaarschuwd dat het conflict in Syrië totaal uit de hand kan lopen. Hij roept alle betrokken landen op "zich verantwoordelijk te gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden", meldt persbureau Reuters.

Volgens Guterres verkeert het Midden-Oosten "in een staat van chaos", en vormt het een wereldwijde bedreiging voor de vrede:

"De oplopende spanningen en de onmacht om het eens te worden over een verantwoordingsmechanisme dreigen te zorgen voor een totale militaire escalatie."

De VN-Veiligheidsraad is vrijdag in New York bijeen op verzoek van Rusland. Dat land diende donderdag een verzoek in voor de vergadering, omdat het wil praten over de oplopende spanningen in Syrië. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan mogelijk een vergeldingsaanval uitvoeren voor de gifgasaanval die president Assad volgens hen afgelopen weekend op zijn eigen bevolking heeft gepleegd. Assad en de Russen, elkaars bondgenoten, verwerpen die beschuldiging.

Mark Rutte: Nederland doet niet mee aan acties in Syrië

Nederland is niet bereid mee te doen aan eventuele luchtaanvallen in Syrië. Volgens premier Mark Rutte heeft het kabinet wel begrip voor een dergelijke actie "mits die proportioneel is", zo zei hij vrijdag op de wekelijkse persconferentie van de minister-president. De VS overleggen op dit moment over vergeldingsacties met Frankrijk en het VK.

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) liet deze week al weten weten dat de Amerikaanse regering niet gevraagd heeft om deel te nemen aan eventuele acties. De bewindsvrouw was deze week in Washington voor overleg met haar Amerikaanse collega James Mattis.

Syrië-blog: VN-veiligheidsraad komt vrijdag bijeen

Goedemiddag en welkom in dit Syrië-blog. We houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de crisis in Syrië. President Donald Trump heeft gedreigd met een raketaanval op Syrische regeringsdoelen, als vergelding voor de aanval met chemische wapens van afgelopen weekend. Rusland heeft gedreigd daarop terug te slaan.

Lees hier het blog van gisteren terug

Vrijdag komt in ieder geval de VN-Veiligheidsraad bijeen op verzoek van Rusland. Het land wil spreken over de internationale spanningen als gevolg van het Amerikaanse dreigement met vergeldingsmaatregelen te komen.