Handelsblok

Trump overweegt toch mee te doen met TPP

De Verenigde Staten willen mogelijk toch meedoen met het Trans Pacifische Handelsakkoord (TPP). De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat hij „overweegt” om zich bij het handelsblok aan te sluiten. Ook heeft hij zijn adviseurs opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken.

De stap is opmerkelijk omdat Trump kort na zijn aantreden zijn land juist terugtrok uit de onderhandelingen voor TPP. Daardoor werd het akkoord in maart niet door de geplande twaalf landen, maar slechts door elf staten ondertekend.

De Amerikaanse deelname aan TPP was een plan uit de tijd van Trumps voorganger Obama. Het handelsblok met landen als Australië, Canada, Japan, Peru en Vietnam was eigenlijk bedoeld om China wat meer tegenwicht te kunnen bieden. Het lijkt daarom ook niet toevallig dat Trump nu hij met China in een handelsconflict verzeild is, weer nadenkt over TPP.

Daarnaast liet Trump zich donderdag vriendelijk uit over China. Hij toonde zich verheugd over een speech van zijn Chinese ambtsgenoot. Daarin verklaarde Xi Jinping dat zijn land opener moet worden voor buitenlandse investeerders en dat importheffingen verlaagd zullen worden. (ANP/Bloomberg)