Gerechtshof

Agenten niet vervolgd voor doodschieten patiënt

Twee politieagenten die in 2016 een psychiatrisch patiënt doodschoten in Amsterdam, worden niet vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt in navolging van justitie dat het aannemelijk is dat ze handelden uit noodweer. De ouders van de man waren naar het hof gestapt om vervolging af te dwingen.

Volgens het hof is het „aannemelijk” dat de patiënt een mes in handen had en een stekende beweging heeft gemaakt naar een van de agenten. Daarop werden zes schoten afgevuurd die de 23-jarige man dodelijk verwondden. De rechters oordeelden dat de agenten schoten uit zelfverdediging.

Het incident gebeurde toen vier agenten en drie ggz-medewerkers in het appartement van de man waren. De schizofrene en autistische man moest worden opgenomen in een inrichting. Op het moment dat de hulpverleners vervoer aan het regelen waren voor de patiënt, hoorden ze in de kamer dat er werd geschoten. Geen van de hulpverleners heeft een mes gezien. Pas tijdens een tweede huiszoeking werd het steekwapen onder een bank gevonden.

De nabestaanden zijn kritisch over het onderzoek van de rijksrecherche. De agenten die de schoten losten werden pas na twee dagen verhoord. (NRC)