EU-hof tikt Nederland op vingers

Gezinshereniging

Nederland heeft alleenstaande vluchtelingen in een aantal gevallen ten onrechte het recht op gezinshereniging ontnomen. Dit heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist. Vluchtelingenwerk, dat zich inzet voor vluchtelingen in Nederland, denkt dat door de uitspraak gezinshereniging voor enkele tientallen vluchtelingen alsnog mogelijk zal worden.

Het Hof in Luxemburg bepaalde dat niet alleen minderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning recht hebben op gezinshereniging, maar ook meerderjarige vluchtelingen die op het moment dat zij een verblijfsvergunning kregen nog minderjarig waren.

De zaak was aangespannen door twee Eritreeërs, die samen met hun drie minderjarige zonen herenigd wilden worden met hun dochter. Zij was gevlucht naar Nederland en vroeg om gezinshereniging, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid wees dit in 2015 af. De dochter kwam als minderjarige aan in Nederland, maar was meerderjarig toen het verzoek om gezinshereniging werd ingediend. Daarna gingen de ouders van de Eritrese vluchteling in beroep bij de rechtbank in Den Haag, die de zaak doorschoof naar het Europees Hof. (NRC)