‘Democratie bedreigd’

Europarlement: strafprocedure Hongarije

In Hongarije, waar premier Orbán zondag een derde ambtstermijn won, bestaat een „systematische dreiging voor de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten”. Dat is de conclusie van rapporteur Judith Sargentini (GroenLinks), die van het Europees Parlement de opdracht kreeg de Hongaarse rechtsstaat te door te lichten.

Het rapport dat Sargentini donderdagochtend presenteerde in Brussel, eindigt met de aanbeveling een artikel-7-procedure te beginnen wegens „duidelijk risico op inbreuk door Hongarije van de waarden waarop de Unie gevestigd is”. De procedure kan leiden tot het intrekken van het Hongaarse stemrecht in de Europese Raad van regeringsleiders, door dezelfde Raad.

De conclusies van het rapport zetten de Europese Volkspartij (EVP), waartoe zowel Fidesz van Orbán als het CDA behoren, voor het blok. Sargentini documenteert een waslijst aan problemen sinds de nationaal-populist Orbán in 2010 aan de macht kwam: van het aantasten van de onafhankelijke rechtspraak en de strijd tegen corruptie tot het inperken van de vrijheid van meningsuiting, academische vrijheden en de grondrechten van vluchtelingen.

Daarover moeten de christen-democraten nu openlijk in debat. Als grootste fractie in het parlement zijn zij nodig om een tweederdemeerderheid te krijgen voor de oproep tot een artikel-7-procedure. De EVP is verdeeld: sommige leden zijn kritisch tegenover Orbán. Anderen, onder wie de Duitse fractieleider Manfred Weber, blijven hem steunen.

Lees ook: Christen-democraten worstelen met Orbán
Lees ook: Christen-democraten worstelen met Orbán