Comey: ‘Trump in totale controle zoals maffiabaas’

In zijn boek A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership dat dinsdag uitkomt zegt voormalig FBI-directeur James Comey over Trump: „geboren leugenaar en onethische leider”.

De voormalige FBI-directeur James Comey.
De voormalige FBI-directeur James Comey. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

Voormalig FBI-directeur James Comey rekent in zijn memoires af met de man die hem vorig jaar ontsloeg, Donald Trump. In A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership zegt Comey over Trump: „geboren leugenaar en onethische leider”.

De memoires komen dinsdag uit. The Washington Post heeft een kopie in handen. „Het doet mij denken aan mijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia”, laat Comey optekenen. „De stille cirkel van toestemming. De baas in totale controle. De loyaliteitseden. De wij-tegen-zij-wereldvisie. Het liegen over alles, groot en klein, in dienst van een soort van loyaliteitscode die de organisatie [presidentschap] boven moraliteit en de waarheid stelt.”

Comey beschrijft verder zijn ongebruikelijke een-op-een-diner met Trump en de wijze waarop die het onderzoek van de inlichtingendienst – onder meer naar de vermeende banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland – probeerde te sturen.

Comey werd in mei 2017 door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het aanstellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Nog vóór de publicatie zetten de Republikeinen zich al schrap. Op een speciale anti-Comey-website (lyincomey.com) wordt hij zoveel mogelijk zwart gemaakt.