Brieven

Brieven

Foto iStock
Foto iStock

De hoorzitting van Facebook legde bloot dat het bedrijf geen serieuze concurrenten heeft. Niet alleen in ICT, maar ook in de farmaceutische industrie hebben Amerikaanse bedrijven monopolieposities. Dat is schadelijk voor onze volksgezondheid, privacy en schatkist. Ook al zijn de Verenigde Staten al decennia niet meer leidend in fundamenteel onderzoek in deze sectoren (Europa is minstens zo goed in biomedisch en ICT-onderzoek), het lukt Europese nieuwkomers niet om met de Amerikaanse giganten te concurreren. De stap van fundamenteel onderzoek naar klinisch geteste medicijnen vergt namelijk hoge kosten. Vooral testen op mensen is duur, en Europese nieuwkomers hebben daar de infrastructuur en financiële buffers niet voor. De Amerikaanse monopolisten wel. Beschermd door patenten hebben zij het alleenrecht om veel bestaande medicijnen te produceren, waardoor ze ook de opbrengsten hebben om nieuwe investeringen te doen. Daarom moeten wij Trumps handelsoorlog, bedoeld om negentiende-eeuwse industrieën als staal te beschermen, zien als een kans om monopolies van deze eeuw aan te pakken. Hef als vergelding de EU-erkenning van de Amerikaanse patenten in farmacie en ICT op. Dat levert ons zoveel op dat elke denkbare Amerikaanse vergelding een bagatel is.


prof. (em.) wetenschapsbeleid