ZaterdagMatinee heeft geen geld meer voor opdrachtcomposities

Concertserie Door lagere subsidie heeft NTR ZaterdagMatinee geen geld meer om nieuwe composities te laten maken. Artistiek directeur Kees Vlaardingerbroek spreekt van verlies van een „kernactiviteit” van de Matinee.

Van componist Willem Jeths wordt zaterdag de opdrachtcompositie The Tell Tale-Heart uitgevoerd.
Van componist Willem Jeths wordt zaterdag de opdrachtcompositie The Tell Tale-Heart uitgevoerd.

De concertserie NTR ZaterdagMatinee heeft geen geld meer om composities in opdracht, zoals The Tell Tale-Heart van Willem Jeths die zaterdag in première gaat, te betalen.

Over de stopzetting van de grotere subsidie is artistiek leider van de Matinee Kees Vlaardingerbroek verontwaardigd. Hij ziet de opdrachtwerken als een „kernactiviteit” van de Matinee.

De Matinee kreeg in 2015 nog een ‘reeks-subsidie’ van 150.000 euro voor twee jaar van het Fonds voor opdrachten aan Nederlandse componisten, ongeveer tien per jaar.

De adviescommissie van het Fonds was wel positief over de nieuwe aanvraag voor 2017-2019, maar het budget was te klein om alle positieve aanvragen te honoreren. De Matinee krijgt nu alleen een projectsubsidie van 20.000 euro.

Composities als The Tell Tale-Heart worden doorgaans één keer gespeeld in het Concertgebouw (ca. 2.000 bezoekers), soms nog een keer hernomen in Hilversum (ca. 500 bezoekers) en live uitgezonden op Radio 4 (ca 60.000 luisteraars).

Lees een reportage over een repetitie van ‘The Tell Tale-Heart’ met het Radio Filharmonisch Orkest, componist Willem Jeths en dirigent Jaap van Zweden: ‘Die klappen mogen wel wat harder’

Volgens Vlaardingerbroek subsidieert het Fonds liever composities die later nog een keer kunnen worden hernomen door andere ensembles of orkesten, liefst ook buiten Amsterdam. „Dat zou ik ook graag willen, maar wij kunnen dat niet afdwingen. Wij onderscheiden ons nou juist door de groot bezette werken van Nederlandse componisten die we brengen. Die te hernemen is voor andere organisatoren vaak te risicovol of te duur.”

Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten, erkent de „grote betekenis van de ZaterdagMatinee voor de levende Nederlandse componisten”. Ze verwijst naar de Raad voor Cultuur die zich in een recent advies afvraagt of de composities niet uit de eigen rijkssubsidie van de Stichting Omroep Muziek betaald zouden moeten worden. De Matinee valt onder de Stichting Omroep Muziek, die jaarlijks 21 miljoen euro van het Rijk krijgt.

De NTR ZaterdagMatinee is ondanks de afwijzing doorgegaan met opdrachten aan componisten. Vlaardingerbroek: „Alleen zeg ik er steeds bij: de opdracht staat en we gaan je stuk ook uitvoeren, maar het geld moeten we nog zien te regelen.”