Tandartsengroep krijgt 4 ton boete wegens sjoemelfacturen

De Tandzorg Groep kreeg korting bij het inkopen van onder meer kunstgebitten en kronen, maar berekende die niet door aan klanten. Dat is illegaal.

Foto Koen Suyk/ANP

De Tandzorg Groep, een samenwerkingsverband van acht tandartsenpraktijken in Zuid- en Noord-Holland, moet 400.000 euro boete betalen omdat het patiënten te veel geld heeft gerekend voor behandelingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kondigde die sanctie donderdag aan en spreekt van de hoogste boete ooit in de tandheelkundige sector.

Tandartsen van het bedrijf zetten te hoge kosten voor bijvoorbeeld kronen, bruggen en kunstgebitten op de facturen van sommige patiënten. Bij de inkoop van deze materialen kregen de tandartsen korting. Die berekenden ze niet door aan hun klanten, terwijl dat wel verplicht is. Tandartsen mogen geen winst maken op tandheelkundige materialen.

De Tandzorg Groep heeft praktijken in onder meer Rotterdam, Voorburg en Delft. Het is onbekend hoeveel patiënten de dupe zijn geworden van de sjoemelfacturen. De NZa kwam de fraude begin 2016 op het spoor. Hoe precies kan de zorgwaakhond niet zeggen.

Geen geld terug voor patiënten

Hoeveel geld patiënten te veel hebben betaald, verschilt. Bij een kroon, die zo’n 200 euro kost, gaat het om een paar tientjes - bij een kunstgebit om veel meer. Dat de Tandzorg Groep is beboet, wil niet zeggen dat benadeelde patiënten nu hun geld terug krijgen. Daarvoor moeten ze zelf aankloppen bij het tandartsenbedrijf of bij de geschillencommissie voor de mondzorg SGIM.

De Tandzorg Groep probeerde de fraude te verhullen met een schijnconstructie. Het tandtechnisch laboratorium dat de kunstgebitten en kronen produceerde, gaf het tandartsenbedrijf op papier geen korting. In de praktijk huurde het laboratorium echter een niet bestaande bedrijfsruimte van de Tandzorg Groep. Zo kon het bedrijf zijn materialen onderaan de streep dus alsnog voordeliger inkopen. De klanten zagen daar alleen niets van terug.

De NZa doet al langer onderzoek naar tandartsen die te hoge kosten rekenen. De waakhond heeft signalen ontvangen dat er praktijken zijn die eenzelfde schijnconstructie toepassen als de Tandzorg Groep. Andere opereren bijvoorbeeld via lege BV’s. Momenteel loopt er volgens een woordvoerder nog één onderzoek.