Restauratie Domtoren: 5 jaar, 37 miljoen euro

Het groot onderhoud aan onder meer het natuursteen en het carillon moet half 2019 starten, naar financiële steun wordt nog gezocht.

De Domtoren in het centrum van Utrecht.
De Domtoren in het centrum van Utrecht. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Utrechtse Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, staat vanaf half 2019 vijf jaar lang in de steigers voor een grootschalige restauratie. Dat meldt de gemeente Utrecht donderdag, die de kosten schat op 37,2 miljoen euro exclusief btw.

Tijdens de restauratie zal natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de Domtoren worden opgeknapt en vervangen. Ook worden onder meer de natuurstenen balustrades, het voegwerk aan de buitenzijde, het houtwerk en het leien dak voor zover nodig gerestaureerd. Het deel tussen 70 en 95 meter hoogte is in de minst goede staat. Ook het carillon, de wijzerplaten en het uurwerk zullen worden aangepakt. Het laatste groot onderhoud aan de toren van 112 meter hoog was in 1975.

Financiële steun

De afgelopen maanden is de toren geïnspecteerd; donderdag is de gemeente gestart met de aanbesteding van het project. Dit najaar wordt de aannemer die de restauratie zal gaan uitvoeren gekozen, is de bedoeling. Eind dit jaar start dan de bouw van de steiger. Tijdens de werkzaamheden blijft de toren open voor publiek.

De gemeente Utrecht is met de provincie in gesprek over financiële steun. Het Rijk heeft via het zogeheten Fonds Erfgoedparels van de provincie maximaal 4 miljoen euro beschikbaar gesteld, onder voorwaarde dat de provincie evenveel bijlegt. De gemeente wil ook kijken naar aanvullende subsidies, de inzet van particuliere fondsen en crowdfunding.

Zeven gekleurde laserstralen van ruim drie kilometer lang stralen vanaf universiteitscomplex De Uithof tot de Domtoren in het centrum van de stad, in 2011.
Foto Freek van den Bergh/ANP
Het peloton van de Tour de France rijdt onder de Domtoren door tijdens de tweede etappe in 2015.
Foto Jeroen Jumelet/ANP
Leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde luiden de rouwklok in de Domtoren voor de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 op de dag van nationale rouw, in 2014.
Foto Bart Maat/ANP
Een wielrenner daalt af van de Domtoren tijdens het festiviteitenprogramma La Nuit du Tour, in 2015.
Foto Koen van Weel/ANP
De Domtoren is verlicht tijdens een test van het lichtkunstwerk In Lumine Tuo, in 2013.
Foto Koen van Weel/ANP
De Domtoren in 2012.
Foto Ilvy Njiokiktjien/ANP
Foto Desiree Schippers/ANP
Lees ook over een expositie in 2016 over glorie en verval van de Dom.

Tour de France

De bouw van de Domtoren startte in 1321, maar door geldgebrek lag de bouw tussen 1328 en 1342 stil. In 1382 was de toren af. In 1836 kreeg de Domtoren ook een opknapbeurt van vijf jaar. Tussen 1901 en 1930 werd de toren nogmaals gerestaureerd en werd onder meer het dak vervangen.

De Domtoren heeft 465 traptreden en is een toeristische trekpleister. In juli 2015 reed het peloton van de Tour de France onder de Domtoren door.