OPCW bevestigt Britse bevindingen over zaak-Skripal

De Britse regering stelt dat Skripal en zijn dochter Joelia zijn vergiftigd met zenuwgas.

Onderzoekers verzamelen monsters in Salisbury.
Onderzoekers verzamelen monsters in Salisbury. Foto Ben Stansall / AFP

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) schaart zich achter de Britse bevindingen over de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Dat staat in een donderdag gepubliceerde samenvatting van een eigen onderzoek van de OPCW. De Britse regering stelt dat Skripal en zijn dochter Joelia zijn vergiftigd met zenuwgas.

Twitter avatar OPCW OPCW 🔴 #OPCW issues report on technical assistance requested by the #UnitedKingdom #UK in regard to the #Salisbury incident on 4 March 2018. Find the executive summary here: https://t.co/N43P0trUiK https://t.co/0LRNP7afza

De Britse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties heeft naar aanleiding van het rapport een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad verzocht. Naar verwachting komt die volgende week bijeen.

Twitter avatar UKUN_NewYork UK at the UN 🇬🇧 The UK has called for #UNSC meeting on the OPCW report on the Salisbury incident. We expect this to be held next week. https://t.co/81znOFW9Bl

De term novitsjok, het zenuwgas dat de Britse premier Theresa May noemde als wapen dat tegen Skripal was ingezet, wordt niet genoemd in de openbare samenvatting van het OPCW-rapport. Wel stelt de organisatie dat haar onderzoekers “de bevindingen bevestigt van het Verenigd Koninkrijk aangaande de identiteit van het chemische gif dat werd gebruikt in Salisbury”. Volgens de OPCW was het gif “van een hoge zuiverheidsgraad”.

Hoewel novitsjok niet genoemd wordt, staan de details van het gebruikte gifgas volgens de OPCW in een volledig rapport, dat vertrouwelijk is en niet openbaar voor het publiek. Bloedmonsters van Skripal en zijn dochter werden door vier verschillende laboratoria onderzocht.

Lees ook: ‘Onbekende’ nieuwkomer novitsjok was allang bekend

Geen herkomst

De OPCW noemt niet waar het gifgas vandaan komt, omdat de organisatie hier geen uitspraken over mag doen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei donderdag na het verschijnen van het rapport dat nu vaststaat dat Moskou achter de aanval op de Skripals zat, omdat “alleen Rusland het motief en de middelen heeft”. Hierover wordt met geen woord gerept in het OPCW-verslag. Johnson zei donderdag blij te zijn met de onderzoeksresultaten. Hij liet weten dat de Britse regering op 18 april bijeenkomt met de OPCW, om verder te spreken over het onderzoek.

Twitter avatar foreignoffice Foreign Office 🇬🇧 Salisbury incident: Foreign Secretary @BorisJohnson statement on OPCW report. Full statement here: https://t.co/2Dsxgy6kbs https://t.co/MyXFW5VOwT

Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en meerdere EU-landen beschuldigden Rusland er al eerder van achter de aanval op Britse bodem te zitten. De afgelopen weken werden meerdere Russische diplomaten de VS en de EU uitgezet. Novitsjok werd in de jaren zeventig en tachtig ontworpen in de Sovjet-Unie. Het Kremlin ontkent iets met de aanval te maken te hebben.

Ook op het onderzoek van de OPCW hebben de Russen donderdag sceptisch gereageerd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei volgens persbureau Reuters dat Rusland de bevindingen pas aanneemt als het de rapportage heeft ingezien. Zij zei dat er “reden is om aan te nemen dat het OPCW-onderzoek een voortzetting is van de Britse operatie om Rusland in diskrediet te brengen”.

Lees ook: Russische ambassadeur is woest en spreekt van ‘russofobie’

De Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vorige maand getroffen door een gifgasaanval. Beide slachtoffers bevonden zich aanvankelijk in kritieke toestand. Sergej Skripal is inmiddels niet meer in kritieke toestand, Joelia heeft het ziekenhuis al verlaten.

De OPCW wilde donderdag geen verdere toelichting geven op het rapport. De organisatie ging niet in op vragen of de Skripals met zenuwgas of novitsjok zijn aangevallen.