Jaarcijfers

Hogere oplage en omzet voor NRC

NRC Media Holding, de uitgever van NRC Handelsblad,nrc.next en nrc.nl, heeft in 2017 de omzet zien stijgen met 2,2 procent naar 105,3 miljoen euro. Ook de nettowinst steeg afgelopen jaar, met bijna 15 procent tot 5,4 miljoen. De brutowinst (ebitda) steeg 14 procent tot 22,1 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag. Het bedrijf heeft 328 medewerkers in dienst.

NRC rekent de oplagecijfers als een gewogen telling van papieren en digitale abonnementen. NRC Handelsblad steeg in 2017 van gemiddeld 193.351 naar 202.097 (plus 5 procent). Nrc.next steeg van gemiddeld 44.936 naar 46.510 (plus 4 procent). Wel staat de losse verkoop van kranten onder druk. Die daling werd deels goedgemaakt door publieksevenementen van NRC Live. Het bedrijf haalt 72 procent van de inkomsten uit abonnementen, 28 procent uit advertenties.

In Nederland geldt vanuit de overheid een streefcijfer van 30 procent vrouwen in besturen. Dat haalt NRC Media Holding niet: het bestuur bestaat uit drie mannen, onder wie hoofdredacteur Peter Vandermeersch. In de raad van commissarissen is één van de vijf vrouw. De vierkoppige hoofdredactie bestaat nu wel voor de helft uit vrouwen.

De bezoldiging voor de drie bestuursleden – niet uitgesplitst per persoon – bleef volgens het jaarverslag nagenoeg gelijk op 1.049.000 euro. Dat bedrag is inclusief bonussen en andere extra’s zoals leaseauto’s. NRC Media Holding wil in 2018 een dividend uitkeren van bijna 1 miljoen euro aan de aandeelhouder, Mediahuis Nederland Holding.