Inferieur

Europese Commissie wil geen B-producten in Oost-Europa

Voedselfabrikanten mogen op de Oost-Europese markt niet langer inferieure versies van hun producten aanbieden. De Europese Commissie scherpt een richtlijn aan die bepaalt dat voedingsmiddelen met dezelfde verpakking ook dezelfde ingrediënten moeten bevatten. Het verschil in samenstelling tussen op het oog identieke producten in supermarkten leidt al langer tot boosheid.

Met de aanscherping wil Brussel landen een manier geven om de afzet van B-producten in hun supermarkten tegen te gaan. De richtlijn moet EU-lidstaten munitie geven om fabrikanten aan te pakken die een product verkopen dat op het oog hetzelfde is als in andere landen, maar eigenlijk andere ingrediënten bevat. Voedsel mag alleen een andere samenstelling hebben als de verpakking ook wordt aangepast. (NRC)