Hof tikt Nederland op vingers om gezinshereniging

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat ook meerderjarige vluchtelingen recht hebben op gezinshereniging, mits zij minderjarig waren bij het krijgen van een verblijfsvergunning.

Asielzoekers in Ter Apel.
Asielzoekers in Ter Apel. Foto Vincent Jannink/ANP

Nederland heeft alleenstaande vluchtelingen in een aantal gevallen onterecht het recht op gezinshereniging ontnomen, zo heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist. Vluchtelingenwerk denkt dat door de uitspraak gezinshereniging voor enkele tientallen vluchtelingen alsnog mogelijk zal worden.

Het Hof in Luxemburg heeft bepaald dat niet alleen minderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning recht hebben op gezinshereniging, maar ook meerderjarige vluchtelingen die op het moment dat zij een verblijfsvergunning kregen nog minderjarig waren.

Lees ook: ‘Ouder zonder verblijfsrecht mag in Nederland blijven’

‘Hereniging van groot belang’

De zaak was aangespannen door twee Eritreeërs, die samen met hun drie minderjarige zonen herenigd wilden worden met hun dochter. Zij was gevlucht naar Nederland en vroeg via Vluchtelingenwerk om gezinshereniging, maar hier werd door het ministerie van Veiligheid en Justitie uiteindelijk geen toestemming voor gegeven. De dochter kwam als minderjarige aan in Nederland, maar was meerderjarig toen het verzoek om gezinshereniging werd ingediend.

Om die reden besloot toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) in mei 2015 de aanvraag af te wijzen. Daarop gingen de ouders van de Eritrese vluchteling in beroep bij de rechtbank in Den Haag, die de zaak doorschoof naar het Europees Hof.

Vluchtelingenwerk is blij met de uitspraak van het Hof:

“Voor vluchtelingen die als minderjarige asiel hebben aangevraagd is het van groot belang dat zij kunnen herenigen met hun ouders, ook al zijn ze net achttien geworden. Dit recht mag niet afhankelijk zijn van de lange duur van procedures bij de IND.”

Lees ook: Na vijf jaar kreeg Lisa haar dochter terug