Gospel en soul

The Staple Singers-zangeres Yvonne Staples (80) overleden

Soulzangeres Yvonne Staples, manager en lange tijd lid van soulgroep The Staple Singers, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Staples had darmkanker en is thuis in Chicago gestorven, meldt The New York Times. Staples werd in 1937 geboren in Chicago. Als kind zong ze in de kerk met haar familie. Zo ontstond The Staple Singers, oorspronkelijk als gospelgroep. In de beginjaren trad de groep veel op in het zuiden van de Verenigde Staten en waren de leden ook actief in de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. De vader van Yvonne, Roebuck ‘Pops’ Staples, richtte de muziekgroep op in 1948, samen met zijn kinderen Cleotha, Pervis en Mavis Staples. Yvonne kwam pas in 1970 bij de groep, als achtergrondzangeres. In 2005 kreeg The Staple Singers een Grammy Lifetime Achievement Award. (NRC)