In beeld

Deze Nederlandse fotoseries wonnen bij de World Press Photo

Maar liefst twee Nederlandse winnaars zijn er bij de deelcompetities van de World Press Photo dit jaar. Kadir van Lohuizen werd eerste in de categorie 'Milieu - series' met zijn fotoproject 'Wasteland'. Hij reisde in 2016 en 2017 langs zes wereldsteden (New York, Tokio, Jakarta, Sao Paulo, Lagos en Amsterdam) om de verschillende afvalstromen aldaar vast te leggen. Hij onderzocht daarmee hoe diverse samenlevingen met hun afval omgaan. Carla Kogelman werd eerste in de categorie 'Langetermijnprojecten' met haar serie 'Ich Bin Waldviertel'. Voor deze serie volgde Carla Kogelman jarenlang de zusjes Hannah en Alena, die in een klein dorpje wonen in de Waldviertel, een gebied in Oostenrijk tussen Wenen en Tsjechië. Kogelman legde het opgroeien van de meisjes vast tijdens de zomerdagen van 2012 tot en met 2017.
Een man draagt een enorme zak met petflessen om te recyclen op de Olusosun-stortplaats in Lagos (Nigeria). Deze afvalberg verzamelt dagelijks tussen de 3.000 en 5.000 ton afval en is zo'n 45 hectare groot. Er werken vijfduizend mensen, die er soms ook leven. Zij verzamelen al het recyclebare materiaal, zoals plastic, papier en textiel. De stad wil de stortplaats sluiten, omdat die vol is, maar de vraag is waar het afval dan blijft, zonder verbrandingsovens of officieel recyclesysteem. Opvallend is dat de afvalbergen in Lagos minder stinken dan elders in de wereld; Nigerianen gooien minder eten weg, of geven het aan dieren.
Foto Kadir van Lohuizen / NOOR
Vuilnismannen halen het vuilnis op op Zeedijk, in het centurm van Amsterdam (juli 2017).
Foto Kadir van Lohuizen / NOOR
Shizai is een papierrecyclebedrijf in Tokio sinds 1969. Ze verzamelen 50 tot 60 ton papier per dag, die ze na verwerking onder meer exporteren naar China en Vietnam (augustus 2016).
Foto Kadir van Lohuizen / NOOR
Een schuit met plastic is onderweg van The Bronx naar de gemeentelijke recycleplaats Sims in Brooklyn in New York. Het vele plastic in de stad (gerecycled of niet) vormt nog altijd een groot probleem (mei 2016).
Foto Kadir van Lohuizen / NOOR
Hannah en Alena zijn twee zusjes in het kleine Oostenrijkse dorpje Merkenbrechts. Deze foto uit 2013 is onderdeel van de fotoserie die het opgroeien van de meisjes documenteert in de zomerdagen van 2012 tot en met 2017.
Foto Carla Kogelman
Alena en Steffie, een vriendin, in Gross Sieghard, Oostenrijk, op 14 juli 2014.
Foto Carla Kogelman
Hannah en Pipi, een vogel die ze in de velden vond, in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 14 augustus 2014.
Foto Carla Kogelman
Martin en Christian kijken naar Alena die de trap afklimt in de schuur in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 6 augustus 2014.
Foto Carla Kogelman
Hannah ligt in bad in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 23 juli 2016.
Foto Carla Kogelman
Hannah en Dominik spelen in het veld in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 20 juli 2016.
Foto Carla Kogelman
Hannah en Ivana in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 21 augustus 2015.
Foto Carla Kogelman
Tv-kijken in Merkenbrechts, Oostenrijk, op 14 augustus 2017.
Foto Carla Kogelman