Brieven

Brieven 12/4/2018

Facebook

Europees alternatief

Arjen Lubach roept zijn kijkers op massaal te Facebook te verlaten, met het ‘evenement’ Bye Bye Facebook. Er zijn velen die dat een heel goed idee vinden, maar veel minder die dat ook daadwerkelijk zullen doen. Want ja, wat dan? Er is geen alternatief. Misschien is daarom de tijd rijp voor een nieuw Europese Facebook. Eentje zonder winstoogmerk, en helemaal gebaseerd op open source.

De Europese Unie zou dit kunnen initiëren, door de eerste investeringen te doen die nodig zijn voor de opstartfase . En ze zou een rol kunnen spelen bij het opzetten van lokale servicedesks en zo. Later zou dit bekostigd kunnen worden via reclame-inkomsten.

Waarom niet? Er zijn genoeg Europese succesverhalen op technologisch gebied: CERN, Airbus, Galileo. Een geheel transparant socialmediasysteem, dat ook nog voor heel wat werkgelegenheid kan zorgen, zou precies de trigger kunnen zijn om daadwerkelijk „bye bye” te zeggen tegen Facebook.

Leefstijl

Korte metten maken

Moeten patiënten met een ongezonde leefstijl meer betalen voor hun zorg? Gelukkig is er weer een expert uit de zorg die deze vraag met ja durft te beantwoorden (‘Stop met het belonen van patiënten die ongezond leven’, 9/4) .

Maar waarom alleen rokers en dikzakken? Nu meteen korte metten maken, stel ik voor. Gebroken been door zelfgekozen sport? Bijbetalen. Wonen in de Randstad, filerijden? Meer betalen. Kiezen voor een ongezond beroep als kok, stratenmaker of een zittend kantoorbestaan? Omhoog met die premie. En voor de uitzonderingen die overblijven? Ook omhoog.

Er moet natuurlijk wel goede controle komen op betalen naar leefstijl.

Frans en scheikunde

Goed voor het milieu

Met belangstelling heb ik het interview met Marjolijn Voogel gelezen (‘We willen te perfect Frans spreken’, 10/4). Zij stelt dat scheikunde als schoolvak geen nut heeft voor haar. Dat bestrijd ik ten zeerste. Een basiskennis van scheikunde maakt het voor iedereen juist mogelijk beter de huidige milieuproblematiek te kunnen begrijpen. Het is ook jammer dat er steeds minder voor het vak Frans wordt gekozen. Spreek je de taal, dan ga je gemakkelijker in Frankrijk, en dus dichterbij, op vakantie en kan daardoor ook het aantal vliegbewegingen worden gereduceerd. Frans leren spreken is dus ook goed voor het milieu.

PrEP

Gebruik het condoom!

De Gezondheidsraad bracht recent een positief advies uit over de vergoeding van de PrEP-pil, die de overdracht van hiv moet voorkomen.

Een groot deel van liberaal Nederland viert feest: eindelijk kan hiv de wereld uit geholpen worden. Ik vind de vergoeding van PrEP helemaal scheef. Er is namelijk al een anti-hiv-middel op de markt: het condoom. Een betrouwbare optie, die goedkoper is dan PrEP en bovendien ook tegen andere soa’s beschermt.

Als condoomgebruik je tegenstaat maar je wel beschermd wilt zijn tegen hiv, ben je vrij om tegen betaling de PrEP-pil te halen. Dat is met de anticonceptiepil, die beschermt tegen zwangerschap maar niet tegen soa’s, niet anders.

Condoomgebruik wordt ontmoedigd, en mijn generatie studenten had er al niet zo’n hoge pet van op. Veel studenten vinden alleen hiv een bedreiging. Veelvoorkomende soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, zijn ‘zo verholpen’ met een antibiotica kuurtje.

Daarnaast maakt veelvuldig gebruik van de PrEP-pil het taboe rond hiv alleen maar groter. Hoe meer iedereen bescherming tegen hiv zoekt, hoe enger de aandoening lijkt.

Wil je de incidentie laten zakken? Geef goede voorlichting over hoe hiv overgedragen wordt, wat de kans op besmetting is en hoe je het met veilige seks en schone naalden voorkomt. Steek daar liever geld en tijd in.


derdejaars geneeskundestudent VUmc