Voorzitter Huis van Afgevaardigden Paul Ryan niet herkiesbaar

Het vertrek van Ryan is problematisch voor de Republikeinse partij, die tijdens de verkiezingen in november moeite zal hebben de meerderheid te behouden.

Paul Ryan in het Capitool in Washington.
Paul Ryan in het Capitool in Washington. Foto J. Scott Applewhite/AP

Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. Dit heeft hij bevestigd tijdens een persconferentie, na berichtgeving in Amerikaanse media. De Republikein zal de huidige termijn afmaken en in januari terugtreden.

Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan Serving as speaker has been a great honor. Now, with all three of my kids in their teens, I am ready to set new priorities. I intend to serve my full term as I was elected to do. But I will be retiring in January, leaving this majority in good hands and with a bright future. https://t.co/LfyZtZOIn4

Het vertrek van Ryan is problematisch voor de Republikeinse partij. Verwacht was dat de 48-jarige Ryan gemakkelijk herkozen zou worden tijdens de Congresverkiezingen die in november gehouden worden. De Republikeinen zullen na die verkiezingen vermoedelijk grote moeite hebben een meerderheid te behouden in het Huis.

President Trump reageerde woensdagmiddag op Twitter op het vertrek van Ryan. Hij noemt Ryan een “oprecht goede man”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Speaker Paul Ryan is a truly good man, and while he will not be seeking re-election, he will leave a legacy of achievement that nobody can question. We are with you Paul!

Belastinghervormingen

Ryan was nauw betrokken bij de grote belastinghervormingen die afgelopen december werden doorgevoerd. Volgens ingewijden overwoog hij, sinds de belastingwet werd goedgekeurd door het Congres, al op te stappen als voorzitter.

De vergaande belastinghervormingen moeten onder meer de Amerikaanse economie verder aanzwengelen. Hoe Trumps belastingwet Amerika zal veranderen.

Volgens de Amerikaanse politieke website Politico wordt in Washington verwacht dat Kevin McCarthy - die zich in 2015 nog terugtrok als kandidaat voor het voorzitterschap van het Huis - en het Republikeins kopstuk Steve Scalise zich kandidaat zullen stellen om de plek van Ryan over te nemen.

Ryan zit sinds 1999 in het Congres als vertegenwoordiger van de staat Wisconsin en werd in 2015 voorzitter van het Huis. Tijdens een persconferentie zei hij woensdagmiddag zijn taken neer te leggen om meer tijd door te kunnen brengen met zijn kinderen.