Vietnam

Celstraf van achttien jaar voor activist voor burgerrechten

Opnieuw is een Vietnamese activist voor burgerrechten veroordeeld tot een jarenlange celstraf. De 53-jarige Nguyen Van Tuc kreeg dinsdag een celstraf opgelegd van achttien jaar waarvan vijf jaar voorwaardelijk. Nguyen zou „het voortbestaan van de staat” hebben bedreigd door anti-communistische berichten op internet te publiceren. Ook was hij aangesloten bij de zogenoemde Broederschap voor Democratie, een organisatie die door de regering als een terreurorganisatie wordt beschouwd. Sinds september 2017 zat Nguyen in voorarrest. Op basis van welk bewijs hij precies is veroordeeld, is onduidelijk. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dringt aan op vrijlating van Nguyen. Volgens een woordvoerder kan niet niet bewezen worden dat Nguyen strafbare feiten heeft begaan. (Reuters)