Thuiskok

Panzanella met makreel

Voor deze Venetiaanse broodsalade maak je je eigen croutons, alleen dat is al een feestje waard. Samen met de makreel, nog altijd ondergewaardeerd in Nederland, zorgt het voor een rijke salade die heerlijk is als lunch op een warme dag.

Scheur eerst het zuurdesembrood in kleine, hapklare stukjes. Zet een koekenpan op matig vuur en smelt de boter erin. Bak de stukjes brood zachtjes tot ze helemaal met de boter zijn bedekt en goudbruin en krokant zijn. Zet opzij. Leg de makreelfilets op een snijplank en trek de vis met twee vorken in draderige plukken uit elkaar. Zet opzij.

Snijd de tomaten op een schone snijplank in hapklare stukjes, gooi de steelaanzet weg en leg de stukjes in een grote mengkom. Verkruimel er wat zoutflakes over en maal er wat peper over. Voeg een paar scheuten olijfolie en ongeveer een eetlepel rodewijnazijn toe. Schep de tomaten met je hand een paar keer om. Het sap van de tomaten vermengt zich met de olie en azijn.

Voeg de makreel, het zuurdesembrood en basilicum toe en schep alles een of twee keer om. Laat de salade 10 minuten staan, schep alles nog een laatste keer om en verdeel hem over vier grote kommen. Schenk het achtergebleven sap erover en serveer.