Recensie

Recensie

Sierlijk dansen op cerebrale house en jazz

De in Chicago geboren muzikant Jamal Moss (ofwel Hieroglyphic Being) maakte een album waarin hij zijn twee grote liefdes verenigt: house en jazz. Het knettert, vonkt en vuurt vanaf moment één. Moss is een cerebraal kunstenaar die op spirituele wijze jazzy jamsessies verenigt met ‘body music’. Als dakloze tiener bracht de outsider nachten door in de clubs van Chicago, dansend om het warm te krijgen. Zijn muziek is niet alleen maar jazzy en intellectueel: ‘The Seduction Syndrome’ opent met een harde pulserende kick en eindigt met overstuurde drums, om stevig op te bewegen. De melodielijnen zijn juist subtiel en nodigen uit tot sierlijke danspassen. Het hypnotiserende ‘The Melody Lingers’ is een hoogtepunt waarin een warme marimbamelodie langzaam wordt ingekapseld door de ene na de andere drumlijn. Moss orkestreert zijn composities op afrobeat-achtige wijze: de nummers zijn ritmisch complex, rijk in textuur, maar nergens wordt het te veel.