Schrijfster Margot Vanderstraeten wint E. du Perronprijs

De jury noemde haar boek Mazzel tov “fascinerend”. Ze geeft met het boek een inkijkje in een orthodox-joods gezin.

Foto Tom Van Nuffel/Wikimedia

De Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten heeft woensdag de E. du Perronprijs gewonnen. Ze wint de prijs, waar een geldbedrag van 2.500 euro aan is verbonden, voor haar boek Mazzel tov.

Twitter avatar bkkc_nieuws bkkc De E. du Perronprijs 2017 gaat naar Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel tov. Het boek toont hoe je, ondanks grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven. #EduPerron #Mazzeltov #MargotVanderstraeten https://t.co/uo4afL4qL6 https://t.co/7e1Z6LoBFV

De jury noemt haar boek “fascinerend” omdat het een inkijkje geeft in een orthodox-joods gezin. “Het anders-zijn wordt intelligent besproken. Mazzel tov toont hoe je, ondanks deze grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven.”

Lees ook de NRC-recensie: Liefdevolle anekdotes uit een gesloten joodse gemeenschap

De prijs, die op 18 april in Tilburg wordt uitgereikt, wordt toegekend aan mensen en instellingen die een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, Tilburg University en het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc).

De andere genomineerden waren Alex Boogers voor zijn boek Onder een hemel van sproeten en Tommy Wieringa voor De heilige Rita. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge. Eerdere winnaars waren onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Mohammed Benzakour en Warna Oosterbaan samen met Theo Baart.