‘Rusland laat aanval niet onbeantwoord’

Syrië Vergelding door het Westen van een vermeende gifaanval in Douma zal door de Russen gezien worden als een „oorlogsmisdaad”.

Russische diplomaten en politici hebben het Westen gewaarschuwd voor de gevolgen van een militaire actie in Syrië. Een Russisch parlementslid zei dat een aanval niet alleen als „agressie” zou worden opgevat, maar als „oorlogsmisdaad”. De Russische gezant in Libanon herhaalde de waarschuwing dat Rusland Amerikaans raketten uit de lucht zou halen en lanceerinrichtingen zou vernietigen. De Russische VN-ambassadeur waarschuwde voor „zeer treurige en ernstige gebeurtenissen” in het geval van een westerse aanval.

De Europese luchtverkeersleiding heeft luchvaartmaatschappijen gemaand de komende 72 uur alert te zijn boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee in verband met een mogelijke aanval op Syrië. Volgens Eurocontrol kan een aanval met kruisraketten de navigatie-apparatuur van vliegtuigen verstoren.

De Franse president Emmanuel Macron zei dinsdagavond dat hij de komende dagen, in overleg met de VS en het Verenigd Koninkrijk, een besluit zal nemen over militaire actie in Syrië, als vergelding voor de vermeende aanval met chemische wapens op een rebellenbastion in Douma, waarbij tientallen mensen om het leven zouden zijn gekomen. Een militaire interventie zal, aldus Macron, gericht zijn tegen voorraden chemische wapens van Syrië en in geen geval de bondgenoten van de Syrische leider Assad, Iran en Rusland, als doelwit hebben.

De drie westerse landen beraadslagen al sinds zondag over een mogelijk antwoord op de aanval met chemische wapens, waarvan Rusland beweert dat er geen bewijzen voor zijn. Volgens Rusland hebben rebellen de aanval in scène gezet. Het Westen trekt de berichten over de aanval van afgelopen zaterdag niet in twijfel.

President Donald Trump zei eerder vóór woensdagavond een besluit te zullen nemen over een vergeldingsactie. Trump heeft een reis naar Lima komend weekeinde met het oog op ontwikkelingen in Syrië geannuleerd. Zijn minister van Defensie, James Mattis, heeft binnenlandse reizen op zaterdag en zondag afgezegd.

In de Veiligheidsraad blokkeerde Rusland dinsdagavond met zijn veto een Amerikaanse ontwerpresolutie die een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens mogelijk moest maken. Twee Russische resoluties haalden het ook niet. Wel staat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag op het punt om een onderzoeksmissie naar Syrië te sturen. De OPCW kan constateren of er gifgas is gebruikt, maar kan geen schuldige aanwijzen. De gesneefde Amerikaanse resolutie was er juist op gericht te achterhalen wie verantwoordelijk was voor de aanval.

Volgens VN-watchers hebben de VS een klassieke diplomatieke strategie gevolgd. Men wist op voorhand dat Rusland niet met de Amerikaanse resolutie akkoord zou gaan. Door de resolutie toch in stemming te brengen werd een Russisch veto uitgelokt. Met een veto op zak is het voor de VS en Frankrijk eenvoudiger om een militaire ingreep te rechtvaardigen.

Commentaar, pagina 18