Privé eist zijn tol op het Binnenhof

De Haagse Stemming Vandaag wachten we 113 dagen op het integriteitsonderzoek naar Wybren van Haga. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Goedemorgen! Wéér stapt een Kamerlid op vanwege de werk-privébalans. De Hongaarse Orbán doet steeds meer wenkbrauwen fronsen. En wat was er ook alweer mis met het referendum?

ONCOMFORTABEL: Het Europese politieke huwelijk tussen het CDA en de partij van de Hongaarse premier Orbán wordt steeds ongemakkelijker. Als premier verbouwde hij al de Hoge Raad en het kiesstelsel. Politicoloog Cas Mudde richtte zich gisteren bij NRC in een opiniestuk tot zijn ‘christen-democratische vrienden’ en riep op met Orbán te breken. Intussen slaat ook de voorzitter van de christen-democratische EVP-fractie in het Europees Parlement steeds dreigender taal uit. Esther de Lange, leider van de CDA-delegatie in het Europees Parlement, verwees NRC door naar partijleider Buma. Hij wil “in gesprek blijven”.

PRIVÉ: Verbaasd was men al toen Kamerlid Elbert Dijkgraaf begin dit jaar zei dat hij een paar maanden stopte wegens oververmoeidheid. Het immer vrolijke rekenwonder van de SGP nam bovengemiddeld veel debatten voor zijn rekening. Twee weken voor de honderdste verjaardag van de SGP maakte de partij bekend dat Dijkgraaf helemaal opstapt vanwege spanningen in zijn huwelijk. Het financiële brein van de kleine partij kreeg bekendheid door menig akkoord te smeden tijdens Rutte II, maar misschien nog wel meer door de ‘roze microfoon’ niet te vrezen. PowNed kreeg van hem steevast een gevat antwoord. “Midlifecrisis?”, vroeg Rutger Castricum hem in 2015. “Volop, breek me de bek niet los!”, zei Dijkgraaf, om vervolgens te vertellen over zijn opgevoerde skelter.

PRIVÉ II: Nóg een opstapper om privéredenen. Johan Remkes zwaait vervroegd af als commissaris van de koning in Noord-Holland. De 66-jarige VVD’er is voormalig vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Hij vertrekt niet zonder advies aan de achterblijvers: een commissie die onderzoek doet naar ons parlementaire stelsel maakt dat nog onder zijn leiding af. Ondertussen dook een ander die de politiek op een lager pitje zette vanwege haar privéleven, Edith Schippers, weer op. Schippers gaat proberen een coalitie te smeden in de Haagse gemeentepolitiek. De VVD’er was niet beschikbaar om Halbe Zijlstra op te volgen omdat ze genoeg thuis wilde zijn voor haar tienerdochter. Een veel kleiner politiek klusje zat er blijkbaar toch in.

IN DE WACHT: Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid wil af van de buitensporige wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, de GGZ. Het kabinet dreigt zorgverzekeraars met boetes als ze hun wachtlijsten niet eerlijk op de site melden, meldt de Volkskrant. En als de wachttijd te lang is, kan de instelling onder verscherpt toezicht komen. De door de GGZ zelf opgelegde norm, dat patiënten uiterlijk na veertien weken een behandeling moeten krijgen, is nog een droombeeld. Autisme- en aspergerpatiënten wachten gemiddeld zelfs meer dan een half jaar op hulp.

REFERENDUMREPUTATIE: Waar Kajsa Ollongren graag snel het referendum wil afschaffen, lijkt het instrument juist steeds meer harten te veroveren. Het werd de minister van Binnenlandse Zaken nog even flink ingewreven bij het debat over de aanpassingen van de inlichtingenwet. Woordvoerders in de oppositie en coalitie prezen de inhoudelijke discussie over de inlichtingenwet. Als een wet een beetje kan worden aangepast vanwege ongeruste burgers, wat was er dan ook alweer mis met het referendum? De aanpassingen zelf werden door oppositieleden afwisselend “positief”, “minimalistisch” en “flut” genoemd, maar er is wel een meerderheid voor.

QUOTE VAN DE DAG:

“We vragen het ons allemaal soms af: besteden we wel voldoende tijd aan thuis?”

Kamervoorzitter Khadija Arib gisteren in haar afscheidstoespraak voor Dijkgraaf. Twee weken geleden stapte Nine Kooiman (SP) ook op vanwege privéredenen.

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Orbán een radiostation en oppositiekrant heeft gesloten. Dat is onjuist, zij zijn zelf met hun werkzaamheden gestopt. De zin is weggehaald.